Minden amit a vendéglátásról tudni kell

Mit és miért viselj a fejeden a konyhában

2023.06.15 15:59

Előírások

Praktikus választás

Egyéniség a konyhában is

Mit és miért viselj a fejeden a konyhában

A szakácsoknál, cukrászoknál, de minden konyhai dolgozónál előírás a fejfedő viselése konyhai tartózkodás közben. Ez jelenthet hajhálót, fejkendőt, fityulát vagy szakácssapkát is, a konyha saját előírásai és egyéni preferenciánk szerint. Lássuk a tökéletes fejfedő kiválasztásának szempontjait!

Előírások 

Az élelmiszerrel foglalkozó munkakörökben a minőségbiztosítási előírások szerint, a hajhullás okozta szennyezés megelőzése érdekében a dolgozóknak a hajat teljes egészében befedő hajhálót vagy fejfedőt kell viselniük. Ez alól senki sem lehet kivétel, így konyhai dolgozóként kötelező valamilyen sapkának való alkalmatosságot választanunk. Természetesen nem csak azért, mert az előírások kötelezővé teszik, hanem mert egy étterem hírnevéhez kevésbé tesz hozzá a hajszállal felszolgált étel. A konyha saját protokollja és minőségbiztosítása a fejfedők konkrét típusát is előírhatja, ehhez lesz még szükséges igazodnunk. Konyhai kisegítők feltehetően inkább hajhálót vagy fejkendőt, baseball sapkát fognak választani munkájukhoz, séfek és szakácsok leginkább kifejezetten számukra készített sapkák közül fognak válogatni. 

Praktikus választás

Az előírások betartásán kívül a konyha belső írott és íratlan szabályai, az étterem stílusa és a viselő saját személyisége is befolyásolja a legmegfelelőbb fejfedő kiválasztását. A konyhai hierarchia ilyen megjelenítése mellett a fejfedőknél fontos szempont lehet az, hogy könnyen felvehetőek, de stabilan a fejen maradóak legyenek, kényelmes viseletet jelentsenek akár egész napos munkavégzés során, megfelelő szellőzést biztosítsanak a fejbőrnek és a hajnak, a viselő összes hajszálát képesek legyenek elfedni (ez főleg hosszú hajúaknál érdekes), és természetesen könnyen tisztíthatóak legyenek. A könnyű szellőzést a fejfedő anyaga is segíti, így érdemes előnyben részesíteni a természetes anyagokból készült vagy halós betéttel rendelkező sapkát, fejkendőt választani.

A sapkák esetében is, csakúgy mint minden ruhadarabnál, figyelembe kell venni a fej méretét, hiszen egy túl kicsi sapka nem fogja befedni az egész hajfelületet, egy túl nagyméretű sapka pedig leeshet vagy lecsúszhat, ezzel balesetveszélyes helyzeteket teremtve. Léteznek fix méretes (pl S-M-L méretben), és állítható méretű sapkák is, illetve a fejkendőket a saját fejméretéhez igazítva kötheti meg viselője. Ne feledjük tehát: típus, anyaghasználat és méret szempontjából is érdemes a megfelelő sapkát választani!

Egyéniség a konyhában is

A fenti szempontok mellett a jó munkakedv és a motiváció fenntartására is jól használható apróság a ruházat egyéni stílushoz igazítása is. Először is jó, ha a ruházatunk minden elemére úgy tekintünk, mint a konyha enteriőrjének részére, így választhatjuk, hogy abba teljesen belesimul vagy inkább kiemelkedik a ruházat, különösen a fejfedő. Így például egy mintás fejkendő remekül mutathat egy letisztult konyhában, és a konyhai dolgozók jó kedvéhez is hozzá járulhat, ami egyenesen arányos lehet a munka minőségének és tempójának javulásával is.. A chefs.hu webshopjában számtalan minta közül választhat az, aki szeretné fején is megmutatni egyéniségét, legyen férfi vagy nő, szakács vagy cukrász az illető.

Rólunk mondták vásárlóink