Minden amit a vendéglátásról tudni kell

A damaszk szakácskések története és használata

2019.05.30 04:33

Mi is valójában a damaszkolás?

A damaszk kések karbantartása

A damaszk szakácskések

A damaszk szakácskések története és használata

 

 

 

A damaszk szakácskések a nevet az arab damas szó után kapták a feljegyzések szerint, ami a vizet jelenti. Felvetések alapján az élek különleges erezetére utalnak ezzel. A források szerint Indiára vezethető vissza a származása, mivel ott ékszer alapanyagok gyártásához használtak ilyen acélt.

 

A középkori feljegyzésekben a keresztes lovagok fegyverként, kardként használtak damaszk acélból készült eszközöket a harcok során. A különleges acélból készült kardok igazán értékesek voltak. Híressé váltak a kovácsok körében is, hiszen az elkészítése során olyan tulajdonság szabadult fel az anyagban, amely nem mindennapi. Az anyag egyben erős és hajlékony is volt. Így tehát megalakult a különleges damaszkuszi acél, a speciális belső szerkezetéről híres penge.

 

kai shun tim malzer santoku

 

A kések pengéje két vagy három fajta acélból készül, váltakozó rétegelt eljárással. A damaszk kések általában 100-500 réteggel készülnek. Ami igazán fontos és lényeges, hogy tudjuk, a damaszkolás egy gyártási folyamat.

 

Mi is valójában a damaszkolás?

 

A kovácshegesztéssel rétegelt acél készítése a damaszkolás. A felhasználáshoz nem csak egyfajta acélt használnak fel. Ez lehet a szén, a damaszt, modern rozsdamentes vagy a porkohászati acél. Ezek a kések mind kézzel, egyedi gyártások során készülnek, néha kicsit díszítve is találkozhatunk velük, hiszen a megmunkálás során ezt lehet formálni, mintázattal ékesíteni.

 

A damaszk kések karbantartása

 

Nagyon fontos a karbantartás, mivel ezekkel a folyamatokkal érjük el, hogy a vágóeszközünk hosszú életű legyen. A pengéket mindig tisztán és szárazon kell tartani, amennyiben lehetőség van rá, azonnal töröljük el a használat után. A késeket tárolhatjuk késtartó táskában vagy olyan tároló helyen, ami kifejezetten ezen eszközök elhelyezésére szolgál.

 

A damaszk szakácskések

 

A napjainkban kapható szakácskések között is igen elterjedt a damaszk kés. Ez nem véletlen, mivel a szakács munkához elengedhetetlen a minőség, pontosság és a borotvaéles penge. A chefs.hu webáruházunk oldalán megtalálhatod ezeket a gyönyörű kézzel kovácsolt kés különlegességeket. Az egyik termékünk, a MCUSTA -Zanmai Suprem Hammered kés 33 rétegű damaszk acélból készült, a japán szakácsok kedvence. Ez a japán santoku kés kiváló minőséggel rendelkezik, kopásállósága pedig kiállja a próbát, a legnehezebb feladatokat is megoldhatjuk vele.

 

MCUSTA -Zanmai Suprem Hammered

 

A másik elterjedt márka a szakácsok körében a Kai Shun sorozat, amelyek világszerte a szeretett vágó eszközök közé tartoznak a profi és amatőr szakácsok és séfek számára egyaránt. Természetesen a jól ismert damaszk acélból készülnek, 32 réteggel. A használata során megtapasztalható a könnyed és pontos munkavégzés, mely tökéletességet eredményez.

 

Minden Shun sorozatban megmutatkozik az egyedi, kézzel készült természetes szépség. A pengék élessége pedig megkérdőjelezhetetlen, hiszen a kialakítás során olyan anyagokat használnak fel, amellyel garantálják a pengék páratlan minőségét. Az így elkészített kések a legnehezebben vágható anyagokkal is könnyedén megküzdenek, nem okoz gondot a szeletelés. Az eszköz súlya pedig garantálja a kényelmes munkavégzést.


A webáruházunkban kapható szakácskések között a damaszk kések is megtalálhatók, széles választékban. Nagyon reméljük, hogy felkeltettük az érdeklődésedet! Nézz körül weboldalunkon és fedezd fel az egyedi kézzel készült eszközeinket!

Rólunk mondták vásárlóink