Minden amit a vendéglátásról tudni kell

Fenőacélok és késélezők titkai

2020.01.23 16:54

Fenőacélok és késélezők, otthon

Késélező acél, mint munkaeszköz?

Fened a fogad egy fenőacélra?

Fenőacélok és késélezők titkai

A konyhaművészet zavartalan alkotási folyamataihoz nemcsak a hozzáadott szakmai tudás, a különböző tevékenységek lebonyolítása, de a megfelelő eszközök is szükségesek. Alapanyag nélkül nem lesz étel, de jól élezett kések nélkül sem készíthető elő a meglévő alapanyag. Persze, hatalmas az acélok kínálata, amelyek között sokszor az ember elveszik, azonban mégis kihagyhatatlan elemek az “élezés” gyakorlatában. A következő pár sorban néhány hasznos információval szolgálok a fenőacélok és késélezők használatával kapcsolatban.

ROLL-SHARP KÉSÉLEZŐ

 

Fenőacélok és késélezők, otthon

Biztosíthatlak arról, hogy nem igényel sok gyakorlatot az eszközök használata, gyorsan elővehető, és egy szempillantás alatt visszaállítja a kés tompa élét. 

 

A késélezők szinte bármilyen típusú kés élezésére alkalmasak, emiatt egyszerű az alkalmazásuk. Valójában egyik konyha polcáról sem hiányozhatnak, hiszen nem tudni, mikor van szükség rájuk. Elég bosszantó lehet, ha egy tompa élű késsel kell dolgoznunk. 

 

Mit érdemes otthon használni? A durva és finom acélok ajánlottak e célra. Veled is előfordult már, hogy késsel bontottad a konzervet, vagy egymás hegyén-hátán tároltad a késeket mindenféle rendszerezés nélkül? Ha igen, akkor a felsorolt példák is jól mutatják, milyen könnyedén sérülhetnek meg a kések egy háztartásban. Szerencsére, ez még nem a világ vége, csupán erősebb, keményebb megmunkálásra van szükség otthon, mint egy hentespultban alkalmazott késnél, ahol ugyanazon munkafázis során használják ugyanazt a kést.

 

Késélező acél, mint munkaeszköz?

Tudniillik, a szakemberek számára ezek a kések nemcsak egyszerű kellékek, hanem munkaeszközök is egyben. Ebből következik, hogy kizárólag jó állapotú, minőségi késeik vannak. Például a hentesek, böllérek számára a finom és polír acélok ajánlottak. Naponta többször is nyúlnak ehhez az eszközhöz, így a strapabíró, jó fogású acélt kell, hogy beszerezze munkája segítéséhez. Összegezve: a sokoldalú szakácskések karbantartásához a megfelelő fenőacél kiválasztása ajánlott, ez esetben pedig mindenképpen figyelembe kell venni a minőségi szempontokat, az adott felhasználási területet.

 

Fened a fogad egy fenőacélra?

A precíz fenőacélok bárkinek nyugodtan ajánlhatóak, azonban itt is fontos a megfelelő darab kiválasztása. 

 

Az Arcostól kapható egy 23 cm-es fenőacél, amelynek biztonságos használatát a csúszásmentes polipropilén nyél adja meg. Az akasztógyűrű és az ujjvédő is az alapfelszereltségei közé tartozik. Ez a fenőacél továbbá nagy szilárdságú, speciálisan edzett, kopásálló acélból készült. A kések élezésében pedig az acél bordázata nyújt segítséget. Mindennek tetejében 10 év garanciát is kapsz rá.

FENŐACÉL, KEREK, 23 CM, ARCOS

 

A fa nyelű Solingen Eikaso egy 26 cm-es fenőacél, amely Németországból származik, így hűen reprezentálja a kiváló német minőséget. Használata egyben biztonságos és egyszerű. 

 

Fontos, hogy a fenőacélokat, csakúgy, mint a késeket, karban kell tartani, ha ezt elhanyagoljuk, akkor a velük végzett munka sem lesz eredményes. A tárolási szempontok mellett ezért oda kell figyelni a megfelelő tisztításra is. 

PROFESZIONÁLIS ZSEBKÉSÉLEZŐ


Amennyiben még mindig bizonytalan vagy az “élezés, fenés” eljárásaival kapcsolatban, akkor a Chefs.hu weboldalunk szakszerű tippeivel te is segítséget kaphatsz a témában!

Rólunk mondták vásárlóink