BOLTUNK NYÁRI NYITVATARTÁSA 07.08.-08.18. KÖZÖTT: HÉTFŐ 8:00-18:00 | K-SZ-CS 8:00-17:00 | P-SZ-V: ZÁRVA

Minden amit a vendéglátásról tudni kell

A flexibilis csontozókés előnye – profi eszköz nem csak profiknak

2019.11.20 08:00

A flexibilis csontozókés előnyei

A flexibilis csontozókés előnyeinek kihasználása

Egyéb tudnivalók a flexibilis csontozókésről

A flexibilis csontozókés előnye – profi eszköz nem csak profiknak

A csontozókés minden konyhában elkel, azonban a flexibilis csontozókés előnye nem mindenkinek ismert tény. Egy rugalmas pengével ellátott késről van szó, amelyet – nevéhez hűen – a különböző húsok csontoktól való elválasztására használhatsz. 

Ezt a típusú vágóeszközt elsősorban a profi szakácsok eszköztárában találhatod meg, azonban, ha az a célod, hogy az otthoni főzés során gyorsan és látványosan tudj filézni, itt az ideje, hogy többet is megtudj a flexibilis csontozókésekről!

A flexibilis csontozókés előnyei

Flexibilis csontozókéssel rendkívül vékony és pontos vágásokat lehet ejteni, így nagyon kevés felesleg, maradék keletkezik. Mivel a rugalmasság adott, így a kés mozgathatósága könnyű, és szinte minden ívben lehetségessé válik a szeletelés. 

Elsősorban könnyű húsok, így szárnyasok és halak csonttalanítására, szálkátlanítására kiváló eszköz. Használatához nem szükséges nagy erő kifejtése, mivel éles állapotban könnyedén távolítja el a kis csontokat, lágy halcsontokat is. 

A flexibilis csontozókés előnyeinek kihasználása

CLASSIC CSONTOZÓKÉS, FLEXIBILIS - 16 CM

Többféle vágási művelethez is használható a rugalmas csontozókés:

  1. A csontok eltávolításakor fontos tapogatással megtalálni a csontok pontos helyét, és a kés segít, hogy a felesleges zsírréteg eltávolításával egyértelműen megtaláld az eltávolítandó csontokat.

 

  1. A kés hegyét használhatod arra, hogy a csont mellett élesen tudj elhaladni úgy, hogy közben már le is fejted a hasznos húst a csontról.

 

  1. Ha a nem vágó kezedet rögzíted, és lefogod az egyre csupaszodó csontot, akkor a rugalmas penge segítségével “lehámozhatod” a maradék húst a csontról.
  2. A bőr eltávolítására is használható: a hús és a bőr találkozásánál ejts egy metszést, és innen vágva-húzva távolítsd el a bőrt a húsról.

 

  1. Halfélék feldolgozásához is ideális a flexibilis csontozó, hiszen a hal bőrének eltávolítása és a filézés művelete is elvégezhető egy ilyen típusú késsel. Itt alulról felfelé történő vágásra és vékony, szeletelő mozdulatokra van szükség.

 

  1. Vágás során mindig lefelé és a testtől elfelé kell tartani a kést, az esetleges sérülések elkerülése végett. 

Egyéb tudnivalók a flexibilis csontozókésről

CSONTOZÓKÉS, FLEXIBILIS - 16 CM

Legideálisabb késpenge méretnek a 13-16,5 cm-es hosszúságot ajánlatos használni, mivel a rövidebb penge lehetővé teszi, hogy nagyobb manipulálási lehetőséggel és precízebben tudj vágni. A pengét rozsdamentes acélból érdemes választani, hiszen ez a típusú anyag kifejezetten strapabíró és sokáig éles marad. A rozsdamentes acélok közül már többféle elérhető – karbonszálas vagy hideg acél, amelyek még ellenállóbbak és tartósabbak. Egy csontozókéshez bármelyik acél megfelel.

Tisztításához meleg, mosószeres víz javasolt, és érdemes mindig szárazra törölni egy konyharuhával.

FLEXIBILIS CSONTOZÓKÉS - BURGVOGEL MASTER LINE 697-95-15 - 15 CM

A csontozókés karbantartása és tárolása a többi késhez hasonlóan történik, tehát, ha nem használjuk az adott kést, akkor tegyük el, lehet élvédőt is használni erre a célra. A kést soha ne fordítsuk élével felfelé, és ne hagyjuk az ételben vagy valamilyen alapanyagba beleszúrva, mert csorbíthatja és roncsolhatja a kés pengéjét. Rendszeresen élezd meg a csontozókést, így lehetsz biztos a megbízható vágási hatékonyságában. 

A flexibilis csontozókés nem csak nyers hús vágásához, hanem az alma magházának eltávolítására, mangó, kivi hámozására vagy aprólékos tortadíszek formázására is kitűnően használható. 

A szárnyas húsok csontozására, illetve a hal filézéshez ajánlott külön csontozó kést használni, amellyel a pengék élessége és tartóssága biztosítható.

Nézz szét webáruházunkban!

Rólunk mondták vásárlóink