A flexibilis csontozókés előnye – profi eszköz nem csak profiknak
A flexibilis csontozókés előnyei
A flexibilis csontozókés előnyeinek kihasználása
Egyéb tudnivalók a flexibilis csontozókésről
A csontozókés minden konyhában elkel, azonban a flexibilis csontozókés előnye nem mindenkinek ismert tény. Egy rugalmas pengével ellátott késről van szó, amelyet – nevéhez hűen – a különböző húsok csontoktól való elválasztására használhatsz.
Ezt a típusú vágóeszközt elsősorban a profi szakácsok eszköztárában találhatod meg, azonban, ha az a célod, hogy az otthoni főzés során gyorsan és látványosan tudj filézni, itt az ideje, hogy többet is megtudj a flexibilis csontozókésekről!
A flexibilis csontozókés előnyei
Flexibilis csontozókéssel rendkívül vékony és pontos vágásokat lehet ejteni, így nagyon kevés felesleg, maradék keletkezik. Mivel a rugalmasság adott, így a kés mozgathatósága könnyű, és szinte minden ívben lehetségessé válik a szeletelés.
Elsősorban könnyű húsok, így szárnyasok és halak csonttalanítására, szálkátlanítására kiváló eszköz. Használatához nem szükséges nagy erő kifejtése, mivel éles állapotban könnyedén távolítja el a kis csontokat, lágy halcsontokat is.
A flexibilis csontozókés előnyeinek kihasználása
Többféle vágási művelethez is használható a rugalmas csontozókés:
- A csontok eltávolításakor fontos tapogatással megtalálni a csontok pontos helyét, és a kés segít, hogy a felesleges zsírréteg eltávolításával egyértelműen megtaláld az eltávolítandó csontokat.
- A kés hegyét használhatod arra, hogy a csont mellett élesen tudj elhaladni úgy, hogy közben már le is fejted a hasznos húst a csontról.
- Ha a nem vágó kezedet rögzíted, és lefogod az egyre csupaszodó csontot, akkor a rugalmas penge segítségével “lehámozhatod” a maradék húst a csontról.
- A bőr eltávolítására is használható: a hús és a bőr találkozásánál ejts egy metszést, és innen vágva-húzva távolítsd el a bőrt a húsról.
- Halfélék feldolgozásához is ideális a flexibilis csontozó, hiszen a hal bőrének eltávolítása és a filézés művelete is elvégezhető egy ilyen típusú késsel. Itt alulról felfelé történő vágásra és vékony, szeletelő mozdulatokra van szükség.
- Vágás során mindig lefelé és a testtől elfelé kell tartani a kést, az esetleges sérülések elkerülése végett.
Egyéb tudnivalók a flexibilis csontozókésről
Legideálisabb késpenge méretnek a 13-16,5 cm-es hosszúságot ajánlatos használni, mivel a rövidebb penge lehetővé teszi, hogy nagyobb manipulálási lehetőséggel és precízebben tudj vágni. A pengét rozsdamentes acélból érdemes választani, hiszen ez a típusú anyag kifejezetten strapabíró és sokáig éles marad. A rozsdamentes acélok közül már többféle elérhető – karbonszálas vagy hideg acél, amelyek még ellenállóbbak és tartósabbak. Egy csontozókéshez bármelyik acél megfelel.
Tisztításához meleg, mosószeres víz javasolt, és érdemes mindig szárazra törölni egy konyharuhával.
A csontozókés karbantartása és tárolása a többi késhez hasonlóan történik, tehát, ha nem használjuk az adott kést, akkor tegyük el, lehet élvédőt is használni erre a célra. A kést soha ne fordítsuk élével felfelé, és ne hagyjuk az ételben vagy valamilyen alapanyagba beleszúrva, mert csorbíthatja és roncsolhatja a kés pengéjét. Rendszeresen élezd meg a csontozókést, így lehetsz biztos a megbízható vágási hatékonyságában.
A flexibilis csontozókés nem csak nyers hús vágásához, hanem az alma magházának eltávolítására, mangó, kivi hámozására vagy aprólékos tortadíszek formázására is kitűnően használható.
A szárnyas húsok csontozására, illetve a hal filézéshez ajánlott külön csontozó kést használni, amellyel a pengék élessége és tartóssága biztosítható.
Nézz szét webáruházunkban!