Húsvéti konyhatrendek
Ahogy közeledik húsvét, Magyarországon a családok konyhái is megtelnek az ünnepi hangulattal és az ínycsiklandó illatokkal. Előkerülnek a várva várt füstölt, pácolt és érlelt ízek, az otthoni húsvéti ebédek pedig felejthetetlen családi élményt nyújtanak a hagyományos magyar konyha receptjeinek javával és egyedi ízvilágával. Vegyük számba (és rágjuk át), milyen konyhai trendek és szokások jellemzik ezt az ünnepet a magyar háztartásokban!
Húsvéti füst és pác
A húsvéti sonka készítése szinte mindig az ünnepi menü és az asztalra került ételek fő része. A legtöbben előre beszerzik a jó minőségű sonkát, esetleg háztájékról, kisgazdától, de mások saját konyhájukban pácolják hagyományosan, majd füstölik is. A pácolás alapvetően só, bors, fokhagyma, babérlevél és egyéb fűszerek keverékével történik, vagy szárazpáccal, vagy nedvespáccal. A fűszereket a sonkára dörzsölik és hagyják, hogy 2-3 hétig álljon. A nedves pác is hasonlóan működik, csak a sóval összekevert fűszereket vízben oldják és ebben a vízben pácolják a sonkát 3-4 hétig. Ezután következik a füstölés, amelyet hagyományosan fafűzzel vagy szalmával végeznek a mélyebb ízek eléréséért. A pácoláshoz szükséges konyhai eszközök között vannak a megfelelő kések a hús előkészítéséhez, egy nagy fazék, egy otthoni füstölő edény, valamint a megfelelő fűszerek és a pácsó.
Húsvéti asztal tipikus fogásokkal
Főtt tojás, a húsvéti asztal egyik elengedhetetlen eleme nem csak megfestve díszként, hanem ételként meghéjazva is. Tulajdonképp az ez egyik legegyszerűbb étel ami asztalra kerülhet, így az elkészítéséhez sem kellene profi eszközök, csak egyetlen egy lábas.
A tojás mellé dukál a már említett füstölt, főtt sonka is, amely teljessé teszi az étkezést és sokunk számára elengedhetetlen eleme a húsvétnak.
A házi kalács jellegzetes húsvéti sütemény, de voltaképp olykor már kenyérhelyettesítő a sósságokhoz is. A tésztához egy jó minőségű dagasztógép, robotgép rengeteget segíthet, de elengedhetetlen szakácskellék hozzá a tepsi.
A franciasaláta egy másik kedvelt köret húsvéti fogások mellé, amelynek elkészítéséhez szükség van egy konyhai késre és sok türelemre, vagy a gyorsabb haladás érekében egy erős aprítógépre, reszelőre a zöldségek felaprításához, valamint egy nagy tálra a keveréshez és a tálaláshoz.
Legnépszerűbb receptjeink húsvétra
- Húsvéti bableves füstölt főtt sonkával
- Paprikás, szaftos báránysült
- Kemencés báránycsülök
- Sonkás sajttekercsek
- Sonkás bukta
- Répatorta
- Kaszinótojás
- Ecetes torma
Húsvéti italkultúra
Természetesen a locsolkodós, vagy csak a családlátogatós vendégjárásból nem maradhat el italfogyasztásunk egyetlen szokása sem. Ebben az időszakban mindenki örömmel előveszi a háztáji italokat, a hagyományos magyar ételek mellé dukáló hagyományos magyar italokat. Mint például különböző gyümölcspálinkákat és borokat, borból pedig többnyire vöröset, mivel a vörösborok karaktere jobban dukál a húsvéti asztalra felkerülő ételekhez.