Minden amit a vendéglátásról tudni kell

A kiváló, éles kések tárolása és karbantartása

2019.05.14 09:07

Megfelelő karbantartás

Megfelelő tárolás

Milyen célra használjuk az éles késeket?

A kiváló, éles kések tárolása és karbantartása

A kések a főzés elengedhetetlen eszközei közé tartoznak. Nagyon fontos, hogy mindig tartsuk késünk pengéjét élesen, hiszen a konyhai feladatok elvégzése e nélkül szinte lehetetlen. A kések között is többféle típus, méret, kialakítás létezik már a boltok polcain. De milyen folyamatokkal tudjuk a késeinket és egyéb vágóeszközeinket élesen tartani? A cikk folytatásában mindezekre választ kaphattok.

 

Megfelelő karbantartás

 

A nemesacélból készült gyönyörű, éles kések karbantartása nem bonyolult feladat. Itt az éleknek nagyon minimális rozsdásodási esélye van, de azért előfordulhat. A megfelelő elhelyezés, és fenőacél vagy bármilyen élező eszköz segítségével ezeket a vágóeszközöket könnyedén élesen tudjuk tartani. Webáruházunkban a konyhai felszereléseket, késeket és egyéb kiegészítőket megtalálhatod erre a célra.

 

Arcos gyémántporos fenőacél

 

Nagyon jó termék lehet az Arcos 25 cm-es fenőacél, amellyel késed visszanyeri a tökéletes élességét. A fenőacél biztonságosan használható, mivel a nyél csúszásgátló bevonattal van ellátva. Ha esetleg a késünk nem nemesacélból készül, akkor az élezés már bonyolultabb kicsit. Ezek a vágóeszközök többnyire szénacélból vagy ötvözött acélból készülnek, ezért ezek az élek különös odafigyelést igényelnek.

 

Ha mosogatógépben mossuk őket, nagyon komoly károkat is okozhatunk eszközeinken, ezért inkább kézzel mosogassuk el őket. Erre a célra hideg vagy meleg mosogatószeres vízzel tisztítsuk meg, ezután rögtön töröljük szárazra. Ha mindennapos a kés használata, akkor ez a tisztántartási folyamat is elegendő lehet, ha azonban ritkán vesszük elő a késünket, nem árt, ha néha átkenjük olajjal. Erre a karbantartási folyamatra érdemes tiszta étolajat használni, hiszen a kés élelmiszerrel fog érintkezni.

 

Megfelelő tárolás

 

A nem megfelelő helyen tartott kések éle tönkremehet. Fontos tudnivaló lehet, hogy a késeket milyen módon tároljuk.

 

  • Ne rakjuk el élével felfelé.
  • Ha nem használjuk az eszközt, érdemes élvédőt használni.
  • Ne hagyjuk ételbe szúrva.
  • Ne hagyjuk olyan helyen, ahol felforrósodhat.
  • Tartsuk eszközünket tiszta, száraz helyen.

 

A kések tárolásához a weboldalon találsz termékeket, amelyekkel megfelelően el tudod helyezni az eszközöket. Erre a célra használhatod a praktikus késtáskákat, amelyekben több kést is tárolhatsz egyszerre, valamint az élvédőket, aminek a segítségével biztonságosan tárolhatod a pengét.

 

wüsthof 20 részes késtáska

 

Milyen célra használjuk az éles késeket?

 

Nos, ez az egyik legfontosabb kérdés. Nagyon sokat jelent, ha már nem a megfelelő célra alkalmazzuk a késeinket. Esetleg nagyon megrozsdásodik, kimegy az éle, eltörik. Ezek sajnos a nem helyes használat során előfordulhatnak. Ezek elkerülése érdekében mindig csak az adott munkafolyamathoz kialakított eszközt használjuk.

 

Az éles késekért tehát ennyit tudunk tenni. Jó tanács lehet még, ha folyamatosan fenjük, élezzük késeinket, így biztosan nem okoznak kellemetlenséget a konyhában. Mindig tartsuk be a karbantartási és tisztítási előírásokat, így sokáig megőrizhetjük vágóeszközünk tartósságát, valamint a megfelelő munkafolyamathoz használjuk őket. Ha ezeket a folyamatokat elvégezzük, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a kések pengéje mindig éles lesz, valamint a tartóssága sok sok évig megmarad.

 

Reméljük webáruházunkban hasznos kiegészítő termékeket találsz a késed élességének megtartásának céljából.

Rólunk mondták vásárlóink