Minden amit a vendéglátásról tudni kell

A konyhai dolgozók védőruházata

2019.04.17 05:46

Konyhai kisegítő

Séf, szakács

Pincér

Sapkák, kesztyűk

Formák és kialakítások

A konyhai dolgozók védőruházata

 

Legyen szó bármilyen konyhai dolgozóról, kisegítőről, szakácsról, séfről, pincérről vagy otthoni konyhatündérről, mindenkinek szüksége van védőruházatra. De hogy kinek milyen típusú munka- vagy védőruha kell, az a következő szempontok alapján derül ki.

 

Konyhai kisegítő

 

A konyhai kisegítőknek is szükségük van valamilyen védőruhára, hiszen a tűz körül és éles kések között ők is sűrűn megfordulnak. Általában fehér köpeny, hőálló kesztyű és megfelelő lábbeli ajánlott erre a munkára. Nem kihagyhatatlan ruhadarab a sapka sem, mivel a hajszálak ételbe jutása elég bosszantó, és ezek mellett nem etikus.

konyhai védőcipő

 

 

Séf, szakács

 

A szakácsokat és séfeket egy kategóriába sorolnám, hiszen a munkakörük majdnem egyforma, ezért hasonló védőruhára is van szükségük. Ez a munkakör már kicsit bonyolultabb, hiszen ők sürögnek-forognak az ételek elkészítése közben. Sokat használnak késeket, egyéb éles eszközöket. Mindenképpen szükségük van acélbetétes cipőre vagy klumpára, esetleg ujjvédőre. A sapka, kötény vagy köpeny mindenképpen elengedhetetlen számukra.

 

Pincér

 

A pincéreknek általánosságban egy megfelelő munkacipőre és kötényre van szükségük, ők ezekkel az eszközökkel tudnak védekezni bármilyen konyhai baleset során.

 

A munkaruházatot nem csak a szakma alapján, hanem anyag, szín és forma alapján is ki lehet választani. Webáruházunk ebben igyekszik segítséget nyújtani, hiszen rengeteg, ezekhez a szakmához tartozó ruházat, kiegészítő érhető el nálunk.

 

A konyhai dolgozók védőruházatának anyaga és színe

 

Általában az egyszínű, pamutosabb verziót szokták leginkább keresni a vásárlóink. Ezek a színek a hagyományos fekete vagy fehér. De napjainkban azért már egyre elterjedtebbek a színes, csíkos vagy valamilyen vicces feliratú kötények, pólók. Megtalálhatók a lemosható anyagú kötények, köpenyek is, amelyek praktikusak azoknak, akik folyékony anyagokkal is dolgoznak. Gondolunk itt a levesekre, szószokra és különféle foltot hagyó élelmiszerekre.

vízálló kötény

Formák, kialakítások

 

Találkozhatunk hosszabb, rövidebb fazonú kötényekkel, köpenyekkel, amelyek az adott munkavégzés folyamatához elegendő méretűek. A szakácsok és séfek inkább a hosszú védőruhát választják, a pincérek, felszolgálók pedig a rövidebb darabokat kedvelik, de ez egyénenként és munkahelyi követelményként változhat.

 

Sapkák, kesztyűk

 

Minden élelmiszerrel dolgozó embernek fontos szem előtt tartani, hogy ezeket az eszközöket is bizony használniuk kell. Vannak olyan munkahelyek, ahol ezek követelmények, tehát kötelező használni. Nem véletlenül, hiszen a hajszálak ételbe jutása elég undorító dolog, ha egy vendég tányérjában landol. Gondoljunk bele, ha a tűz fölött esetleg lángra kap a haj, hát elég balesetveszélyes.

 

A hőálló kesztyű pedig szintén például egy olyan eszköz, amit a saját magunk védelmére használunk. Senki nem szeretné végig égetni magát akár egy edénnyel, vagy a tűzhelybe nyúláskor, amikor akár az egész karunk veszélyben lehet.

 

Kérünk tehát minden kedves vásárlót, aki ilyen területen munkálkodik, hogy alaposan gondolja végig, milyen védőruhát vesz fel, mielőtt nekiáll dolgozni. Vigyázzunk a testi épségünkre!

Rólunk mondták vásárlóink