Minden amit a vendéglátásról tudni kell

Konyhai tippek a tökéletes Valentin napi vacsorához

2023.02.13 15:40

A menü kiválasztása

A szakács eszközei

Tökéletes tálalás

A vacsora királynője: a desszert

Konyhai tippek a tökéletes Valentin napi vacsorához

Minden évben elérkezik az a nap, amikor csillogó szemű hölgyek és büszkeségtől duzzadó mellű férfiak ülnek le egy vacsoraasztalhoz, hogy megünnepeljék egymás iránt érzett szerelmüket. Ebben az évben ez az asztal lehet a saját otthonunkban is! A CHEFS.HU csapata összegyűjtötte legtitkosabb tippjeit a tökéletes romantikus vacsora prezentálásához, hiszen mi már csak tudjuk, mitől döglik a légy…

A menü kiválasztása 

Valentin napi vacsorák tervezésekor jellemzően a különlegesség, az extravagancia, szakácsi képességeink csillogtatása kerül előtérbe. Az összetevők között sokszor szerepelnek vágyfokozó tulajdonsággal felruházott alapanyagok, nem véletlenül. Ráadásul az afrodiziákumok választása nem kell, hogy extrém nehézzé vagy különlegessé tegye a menüsorunkat, hiszen mindennap használt fűszereink és alapanyagaink között is találunk olyan összetevőket, amelyeknek vágy serkentő képességet tulajdonítanak. Mi azt javasoljuk: a fogások legyenek egyszerűek, de nagyszerűek! Ne most próbáljuk ki a Bocuse d'Or-on ellesett legújabb trükköket, hanem inkább menjünk biztosra. Válasszuk ki kedvesünk kedvenc alapanyagait, vagy közös élményeink ízeit, ötvözzük néhány afrodiziákumként számon tartott fűszerrel vagy összetevővel, és tálaljuk fel csillogó szemű választottunknak! Legismertebb vágyfokozó hozzávalók a fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, chili és cayenne-i bors (ezekkel óvatosan bánjunk, ha nem tűzokádó sárkánnyal szeretnénk tölteni az este további részeit!),  a spárga, az avokádó, a lazac, a kaviár, az osztriga (a különlegességek kedvelőinek), vagy a sajtok, diófélék, tökmag is. A csokoládé, a datolya és a kakaó is mind vér- és vágyserkentő képességekkel bír a hagyományok szerint. 

A szakács eszközei 

Ha összeállt a menüsor, akkor érdemes kiválasztanunk a megfelelő eszközöket az ételek elkészítéséhez. Aki azt gondolja, hogy egy alkalomra nem érdemes beruházni drágább eszközökre, nagyot téved! Aki próbált már húst szeletelni életlen késsel, az egyet fog érteni velünk! Időt, energiát és rengeteg bosszúságot spórolunk meg azzal, ha a megfelelő minőségű eszközöket használjuk a romantikus vacsoránk elkészítésekor. MIre lesz szükségünk? Az alapanyagokhoz illő késekre, különböző reszelő, szeletelő és hámozó eszközökre, serpenyőre és lábosra, ezekhez méretben passzoló fedőre, vágódeszkára, tepsire, hőálló sütőkesztyűre… A kiválasztott ételektől függően.  Válasszunk tudatosan, a hosszútávú közös főzésekre is tervezve! Természetesen vásárolhatunk magunknak chef ruhát is, amelyben biztonságban tudhatjuk magunkat a konyhában ránk leselkedő veszélyektől.

 

Tökéletes tálalás

Bármilyen egyszerű ételt is készítünk el szerelmünknek, a tálalásával nagyon könnyen Michelin csillagos fogássá emelhetjük. Válasszunk szép tányérokat, szalvétát, elegáns étkészletet, és vasaljuk ki a terítőt! A gyertyafény elengedhetetlen ezen az estén, mivel nem csak romantikus hangulatot hoz létre, de az apróbb hibákat is elfedi a tányéron. Ideje tippeket gyűjteni az interneten nagymenő éttermek étlapjairól, ne aggódjunk a jogdíjak miatt: lopjuk elé szemérmetlenül mások ötleteit, és varázsoljunk igazán különleges étel dekorációkat az asztalra! Ha pedig kreativitásunk végén járunk az este végére, jusson eszünkbe újra: a kevesebb néha több!

A vacsora királynője: a desszert

A romantikus vacsora végén elengedhetetlen a desszert érkezése, amit megoldhatunk a legegyszerűbb, de nagyszerű csokoládé - eper - tejszínhab vonalon mozogva, vagy rittyenthetünk valami igazán különlegeset is aznap! Jakabfi Dávid könyveiben fázisfotókkal együtt jelenít meg különleges desszerteket, amelyek elkészítése így jóval könnyebb, és bevállalhatóbb. Modern édességek, jól érthető lépésleírásokkal, kiemelve a hibalehetőségeket is, ezt találjuk a fiatal cukrász könyveiben.

Rólunk mondták vásárlóink