Minden amit a vendéglátásról tudni kell

A konyhai kesztyű használata elengedhetetlen!

2019.11.13 11:53

Mi volt a konyhai kesztyű előtt?

Konyhai kesztyű kezdőknek

Konyhai kesztyű haladóknak

Konyhai kesztyű profiknak

Még egy fontos szempont: az egészségvédelem

A konyhai kesztyű használata elengedhetetlen!

A konyhai kesztyű egy páratlan eszköz – egyrészt valóban nem mindig párosan lehet hozzájutni, másrészt nélkülözhetetlen minden sütő-főző háziasszony, kukta és szakács számára. Mint ahogyan a legtöbb konyhai kellék, az elsősorban edényfogásra használt kis eszköz is nagy változáson, technikai fejlődésen ment keresztül. A konyhai kesztyű viselete különböző igényekhez, használathoz mérten más-más minőségben jelenhet meg a konyhánkban. Cikkünkkel segítünk eldönteni, hogy milyen számodra a legideálisabb darab.

HŐÁLLÓ KESZTYŰ - 40 CM-ES

Mi volt a konyhai kesztyű előtt?

Ha a konyhában még csak éppen elkezdtél forgolódni, figyeled, hogy mit csinál anyukád, nagybátyád vagy nagymamád, akkor valószínűleg nem mersz sok mindenhez hozzáérni. Csodálattal figyeled, ahogy előkerülnek a fűszerek, a zöldségek darabokra hullanak, és a lábas megtelik az illatozó, forró levessel, amit annyira szeretsz.

Ha kész, a szakács, leveszi a tűzhelyről a fazekat – puszta kézzel vagy egy egyszerű konyhai törlőt kétrét hajtva. Amikor Te próbálod meg ugyanezt, majd’ szétégeted a tenyered, jó, hogy ki nem ejted a kezedből az edényt. Bizony, a konyhai kesztyű “nagymamája” az egyszerű konyha törlőkendő, csupán egy vászondarab volt. Mára már nem divat használni, mert van jobb alternatívája: a kézre húzható kesztyű.

SZILIKON SÜTŐKESZTYŰ - PAMUT BÉLÉSSEL - 1 DB!

Konyhai kesztyű kezdőknek

Az első konyhában használatos kesztyűk törlőkendőkből készültek, egyszerű varrással – akár pelenkaöltéssel egy-kettőre elkészülhettek. Később egyre több réteget varrtak össze, és a mai napig lehet találni szivacsbéléses változatot is belőlük.

Aki a konyhába csak azért jár, hogy kóstolgasson, esetleg a tálalásban segítsen, annak tökéletes választás egy egyszerű konyhai kesztyű, amely edényfogó, és modern verziója már szilikonnal bélelt. A szilikon, mint tudjuk, azért jó, mert hőálló és puha is, így kényelmesen illeszkedik a kézre. 

Konyhai kesztyű haladóknak

Akik szeretnek sütni-főzni, azoknak biztosan ott lóg a tűzhely közelében egy-két konyhai kesztyű – szerencsére ma már jellemző a páros kivitel, amivel még inkább megkönnyíthető az edény, tepsi pakolása.

Próbáltál már a sütőből kihúzni egy megtermett egész töltött pulykát? Egy kézzel biztos elejtenéd a több kilós fogást, ha csak az egyik kezedre jutna kesztyű. Ahogyan a téli kesztyűnél, itt is eldöntheted, hogy egyujjas vagy ötujjas kézrevalót húzol-e a kezeidre. Ahogyan Neked jobban esik.

Konyhai kesztyű profiknak

A konyhai kesztyűket professzionális szintre fejlesztették azoknak, akiknek ez valóban mindennapos, szinte állandó viseletük – ők a kukták, szakácsok, akik számtalan forró edénnyel foglalatoskodnak egész nap. Ők szívesen választják a szilikon sütőkesztyűket pamut béléssel, vagy hőálló kesztyűket, amelyek akár 250°C-ig segítik a forró lábasok és tepsik mozgatását.

EDÉNYFOGÓ KESZTYŰ, SZILIKON BEVONATOS - 38 CM-ES

Ám a konyhai kesztyűket a komoly konyhai munkában nem csak az edények fogására használják. Nagyon fontos a kéz védelme az élelmiszerek, alapanyagok vágása (csontozás, halszeletelés) közben is, amelyhez külön kesztyűtípust fejlesztettek ki. Ezek a különleges anyagból készült szakács kellékek üveg- és acélszállal kevert szövetből készülnek, amely tökéletesen illeszkednek a kézre, kényelmes és nem zavar a munkában. Rugalmas és védi a csuklót is, illetve vágás és szúrás ellen is védelmet nyújt. 

Még egy fontos szempont: az egészségvédelem

A kesztyűs kezek az otthoni és az ipari konyhákban azért is fontosak, mert alapvető higiéniai, elővigyázatossági funkciót látnak el, ugyanis segítenek megelőzni az élelmiszer fertőzést vagy az ételmérgezést. Amellett, hogy kényelmesek és hőállók, bizony védik az alapanyagokat és az ételeket a kézről esetlegesen rákerülő kórokozóktól.

Kezeket fel – a konyhában a kesztyű kell! Nézz körül a webáruházunkban!

Rólunk mondták vásárlóink