Minden amit a vendéglátásról tudni kell

A legjobb szakácskés

2019.03.29 04:40

Milyen munkára fogjuk használni?

Tisztíthatóság és karbantartás

A legjobb szakácskés

 

 

Legyen az ember szakács vagy egy lelkes amatőr, mindenkinek szüksége van egy kiváló késre, amivel szebbnél szebb munkákat tud végezni. Na de mi alapján is válasszuk ki, hogy melyik a számunkra legjobb szakácskés?

 

Elsősorban azt kell leszögeznünk, hogy milyen feladatra szeretnénk használni ezt az eszközt. Ez igen fontos kérdés, mivel ha csak otthonunkban fogjuk használni, lehet hogy néhány óra után eltesszük, de ha valakinek a munkája során kell kést a kezébe vennie, akkor akár egész nap ezzel kell dolgoznia, és így a kezünkre is gondolni kell.

 

Nos, ha egész napos munkára választunk eszközt, akkor érdemes egy komolyabb, jó minőségű szakácskést választani, ami időtállóbb és nem utolsó sorban kényelmes a kéznek. Most pedig néhány szempont alapján szeretnénk segíteni a legjobb szakácskés kiválasztásában.

 

A legjobb szakácskés kényelmes

 

Kényelmi szempont alapján elsősorban a markolatot és a penge élét érdemes megvizsgálni. Nézzünk meg példának néhány kést az előbbi paraméterek alapján.

 

A Wüsthof Classic szakácskés például egy kiváló minőségű darab. A mára nemzetközivé vált cég története Németországból indult 200 évvel ezelőtt. Ma az egyik legkiemelkedőbb német késgyártónak számítanak. Kijelenthető tehát, hogy egy ilyen komoly múltra visszatekintő cég jelentős tapasztalattal rendelkezik, termékeik pedig évek óta kiváló minőségűek. Szakácskésük egyensúlya tökéletes, úgy illeszkedik a kezünkbe, mintha annak meghosszabbítása lenne. Felhasználási lehetőségek terén igen széles a paletta, tökéletesen alkalmas bármilyen alapanyag feldolgozására.

wusthof classic szakacskes

 

Jó példa az Arcos Riviera szakácskés arra, hogy milyen az igazán tökéletes munkaeszköz. A Riviera termékcsalád a kényelmes használatról és kifinomult külsőjéről ismert, így a konyhában igazán jó szolgálatot fog tenni ez a kés. A tökéletes vágásról a kovácsolt vas penge és ennek NITRUM® bevonata gondoskodik, a markolat pedig ellenáll az igazán extrém hőmérsékletnek is.

 

Arcos Riviéra szakácskés

Milyen munkára fogjuk használni?

 

Nagyon fontos kérdés, hiszen a kések e cél szerint vannak kialakítva. Otthoni használatra igazából pár darab késre lehet szükségünk, amely állhat egy kenyérvágó késből, zöldségek szeletelésére és hámozására használható késből, de szükségünk lehet természetesen egy szakácskésre is.

 

Háztartási használatra nem feltétlenül érdemes extra felszereltségű, horribilis összegű kést választani, erre a feladatra elég lehet egy kicsit egyszerűbb, de emellett jó minőségű eszköz is. Természetesen, ha valaki imád főzni és úgy érzi, hogy ő lesz az új Jamie Oliver vagy szakácsként dolgozik, akkor már más a helyzet. Ebben az esetben azért oda kell figyelni minden egyes részletre, hiszen egész napos használatra egészen más késre van szükség, mint ha csak hétvégén főzőcskézünk. 

 

Tisztíthatóság és karbantartás

 

Igen, ez is igazán fontos szempont, akár húst, belsőséget vagy halat fogsz vele szelni. Általában a kések többsége könnyedén tisztán tartható, de vannak olyan eszközök is, amelyeknek a pengéje másként fut a markolatba, vagy van benne mélyedés, stb. Az eltérő kialakítású kések tisztítására kicsit nagyobb figyelmet kell fordítani. Esetleg megfigyelhetjük, mely típusú késeket lehet mosogatógépben használni, ez is segíthet az alaposabb tisztításban.

 

A karbantartásról is érdemes szót ejteni. Ha sikerült kiválasztani a megfelelő munkaeszközt, nem árt karban is tartani. Figyeljünk arra, hogy késünket mindig tisztán tároljuk, töröljük mindig szárazra, mielőtt elrakjuk. Külön erre a célra megfelelő helyre is tehetjük, így nem ütődik össze más eszközökkel. Élét rendszeresen fenjük újra, ha szükséges, az erre megfelelő élező eszközökkel. Valamint arra is figyeljünk oda, hogy mit is vágunk vele. Nem árt, ha arra használjuk, amire kifejlesztették, így biztosan tartós marad a késünk.

 

Arcos kézi késélező

 

 

Reméljük sikerült ezzel a pár sorral hozzájárulni ahhoz, hogy mindenki megtalálja a számára legjobb szakácskést. Felmerülő kérdések esetén keresd munkatársainkat elérhetőségeinken. 

Rólunk mondták vásárlóink