Minden amit a vendéglátásról tudni kell

Kreatív kötény nyomtatás

2020.02.06 18:24

A kötény eredete

Kötény, szakmákra szabva

Anyag és szín

Kreatív kötény nyomtatás

Kreatív kötény nyomtatás

A vendéglátásban minden szakács számára elengedhetetlen a megfelelő konyhai öltözék. Kitalálom, a te kedvenced bizonyára a kötény lehet. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen könnyed jellege és praktikus kialakítása egyszerű, de nagyszerű munkaruházati eszközzé teszi. Szerencsére, ma már a szimpla kötényedet is feldobhatod egy kis technikai bravúrral, a nyomtatással. 

 

A kötény eredete

Habár minden nap viseled, valószínűleg még te sem tudod, honnan került be a köztudatba a kötény elnevezés, illetve hogyan illeszkedett be a vendéglátás szakmájába.

 

Története, nem is gondolnád, milyen ősi időkre nyúlik vissza, hiszen egészen az ókori Egyiptomig kell fellapoznunk a szakács történelem könyveket, hogy ráleljünk származására.

 

Itt jelentek meg először a bőrből vagy sásból készült kötények, amelyeket az állami szolgálatban álló írnokok viseltek. A középkorban már jól ismert ruhadarab volt, hiszen a mindennapi ruházat részének számított. Nemcsak a polgárasszonyok, de a szegény jobbágy asszonyok is viselték. Hímzett változatai a 15. században láttak napvilágot a felsőbb osztályok körében. A 19. században újabb változások társíthatóak hozzá, hiszen már iskolai formaruhaként is számon tartották, különösen a leányiskolákban.

 

Napjainkban, a magyar kultúrában egyrészt a népviselethez alkalmazzák a díszes darabokat, másrészt a vendéglátásban; a szakács, illetve a pincér szakma területén.

 

Kötény, szakmákra szabva

Kiválasztásánál először is fontos leszögezni, hogy milyen célra, milyen típusú munkához használnád. Mivel egyáltalán nem mindegy, milyen anyagból készül. 

 

A henteseknek vagy más túlságosan “koszolós” munkát végző személyeknek például a gumi, netalán más erős, könnyen tisztítható anyagból készült kötény ajánlott.

 

A pincéreknek elég a lazább, divatosabb kialakítású kötény is. Népszerű anyagnak minősül a PVC, farmer, a vászon és a pamut is.

INDIGÓKÉK, FARMER BÁRKÖTÉNY

Ha még mindig vannak kérdéseid az egyes szakmákról, akkor a weboldalunkon további információkra lelhetsz.

 

Anyag és szín

Az anyagon kívül figyelembe veheted még a színét és mintázatát is. A hagyományos színek bárkinek tökéletesek, gondolok a pirosra, pinkre, fehérre, feketére, kékre, barnára, bézsre vagy szürkére. Amelyek majdnem kimerítik az egész színskálát.

PIROS, MELLES KÖTÉNY

 

Ma már a minták területén is nagy a választék, hiszen a csíkostól kezdve a japán és kínai írásjeles, a halálfejes darabokon át, egészen a tortamintás kötényekig megtalálhatóak nagyszerű kialakítások.

 

Ha nem hiszed el, lesd meg a saját szemeddel, a webáruházunk ezerféle mintájú kötényei között Te is megtalálhatod a számodra megfelelőt!

 

Kreatív kötény nyomtatás

A kiemelkedő nyomtatott kötények, pólók, nem véletlenül olyan egyediek. De lássuk, mégis hogyan működik a technika. Először is szükség van egy pozitív film szitához, illetve egy szitakeretre, amelyre rugalmas szitaszövetet húznak. Kelleni fog még egy lehúzó gumi, azaz rákel. A folyamat lényege, hogy a megvilágított emulziót előhívják, az pedig a képi részeknél kioldódik. A szitafestéket ezen a részen a lehúzó segítségével átnyomják a szövetre. Ezzel el is készült a remekmű.


Miért előnyös ez a módszer? Egyrészt egyszerű, mégis tartós munkát eredményez. Továbbá, gondolj csak bele, milyen mutatós ruhadarabok készíthetőek vele. Ha neked is van egy “munkamániás” szakács barátod, akkor egy bravúros “Szakácsok Imája” köténnyel bátran meglepheted, legyen szó bármilyen alkalomról!

A SZAKÁCSOK IMÁJA - KÖTÉNY

Rólunk mondták vásárlóink