A 12.20. után leadott rendeléseket 2025.01.06-án kezdjük el feldolgozni, boltunk pedig legközelebb 2025.01.13-án nyit újra! 
Kellemes Ünnepeket Kívánunk!

Minden amit a vendéglátásról tudni kell

A tökéletes carbonara - titkok és trükkök a konyhában

2024.11.29 07:27

A carbonara a minimalizmus és a kifinomult ízek mesterműve – egy klasszikus olasz fogás, amely egyszerű alapanyagokból varázsol igazi gasztronómiai élményt.

A tökéletes carbonara - titkok és trükkök a konyhában

A carbonara az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása. Egyszerűsége ellenére a recept elkészítése precizitást és a megfelelő eszközöket igényli. A következőkben bemutatjuk, hogyan készíthetsz tökéletes carbonarát, és milyen trükkökkel teheted az élményt még kifinomultabbá.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 400 g spagetti
  • 150 g guanciale vagy pancetta (kockára vágva)
  • 4 tojássárgája
  • 100 g parmezán sajt (vagy pecorino romano a tradicionális ízért)
  • Frissen őrölt fekete bors
  • Egy merőkanálnyi tésztafőző víz

Elkészítés lépései:

  1. A spagetti főzése

Forralj fel bőséges vizet egy nagy lábasban, és adj hozzá sót. Főzd a spagettit „al dente” állagúra, a csomagoláson található főzési időt követve. Tarts meg egy kis főzővizet a szószhoz, mielőtt leöntöd a tésztáról a vizet.

  1. A guanciale pirítása

Amíg a tészta fő, hevíts egy serpenyőt közepes lángon, és pirítsd meg benne a guancialét vagy pancettát, amíg aranybarnára nem sül. A húsból kiolvadó zsír adja a carbonara alapját, ezért ne öntsd ki, hanem hagyd a serpenyőben.

  1. A szósz előkészítése

Egy közepes méretű tálban keverd össze a tojássárgáját és a parmezán nagy részét. A sajtot reszeld finomra, hogy könnyen beleolvadjon a tojássárgájába. Ehhez ideális választás a Microplane Gourmet parmezán reszelő, amely precíz és egyenletes textúrát biztosít – egy igazán nélkülözhetetlen eszköz a krémes carbonara elkészítéséhez. (Részletekért kattints IDE.)

  1. A szósz összekeverése a tésztával

Amikor a spagetti elkészült, szedd át a serpenyőbe a guancialéval együtt. Öntsd hozzá a tojássárgás-sajtos keveréket, és keverj hozzá egy kevés főzővizet, hogy krémes állagú szószt kapj. Fontos, hogy alacsony hőmérsékleten vagy a tűzhelyet elzárva végezd ezt a lépést, hogy a tojássárgája ne rántottává süljön.

  1. Tálalás

Tálalás előtt szórj még a maradék reszelt parmezánból a tésztára, és ízlés szerint őrölj rá friss fekete borsot. Az ízek így teljesednek ki igazán.

Profi tippek a tökéletes carbonarához

  • Ne használj tejszínt! Az eredeti recept krémességét kizárólag a tojássárgája és a sajt adja.
  • Precíz reszelés: A sajt textúrája kulcsfontosságú. Egy olyan eszközzel, mint a Microplane Gourmet parmezán reszelő, biztosíthatod, hogy a sajt tökéletesen beolvadjon a szószba.
  • Vigyázz a hővel! Ne hevítsd túl a serpenyőt a szósz összekeverésekor, mert a tojás könnyen túlkészülhet.

Próbáld ki ezt az autentikus receptet, és tapasztald meg, hogy az apró részletek és a megfelelő eszközök milyen nagy különbséget jelentenek a konyhában! A végeredmény garantáltan lenyűgöző lesz.

 

Rólunk mondták vásárlóink