Minden amit a vendéglátásról tudni kell

Milyen cipőt érdemes hordani sok állással járó munkakörökben?

2019.07.09 06:37

Mi történik, ha nincs meg a szimmetria

Visszerek is előfordulhatnak

Nem mindegy, milyen a talaj

A lábfejet és a talpat is terheljük

A sok állással járó munkakörökben fontos a megfelelő cipő

Milyen cipőt érdemes hordani sok állással járó munkakörökben?

 

 

 

A sok ülés egészségkárosító hatásáról rengeteget beszélünk. Tudjuk, milyen rossz hatással van a vérkeringésünkre, az anyagcserére, a gerincre, valamint az ízületekre. Kevesebb a szó azonban az olyan munkákról, amik sok állással járnak. Leginkább a lábunk sínyli meg az állómunkát, ezért nem árt, ha teszünk ellene valamit, egy megfelelő pár cipővel.

Az egész napos állás következményeit bizony komolyan kell venni. Alaposan megterheli a szervezetet, különösen, ha egyoldalúan terhelünk. Ez nemcsak a lábat érinti, hanem a csípőt, a gerincet a hátat és a nyakat is, hatással van az izomzatra és a vérkeringésre. 

 

A hosszas állómunka sokféle gondot okozhat. Általában láb- és gerinc fájdalmakat, lábdagadást, lúdtalpat, izommerevséget, görcsöt és visszér betegséget idézhet elő.  Az órákig egy helyben állás akkor is megterhelő lehet, ha az ideális súlyelosztást biztosító testhelyzetben történik az állás (egyenes gerinc, kis terpesz, talpak és a vállak párhuzamosak egymással), és az ízületeknek csak a test saját súlyát kellene megtartani. Ezt azonban nem mindig csináljuk így, sőt talán sok esetben helytelenül tartjuk magunkat.

Mi történik, ha nincs meg a szimmetria

 

A legtöbb álló foglalkozásra (például a szakácsok, séfek, pincérek, felszolgálók munkájára) jellemző, hogy valamilyen aszimmetriával, úgynevezett kényszer tartással jár együtt. Például a karokat felemelve, előre kell tartani, ezután a váll előre görnyed, vagy az egyik kéz több munkát végez. 

 

A tartós féloldalas terhelés felborítja a hát- és derék izmok egyensúlyát. A túlterhelt oldalon megrövidülnek az izmok, a másikon pedig túlnyúlnak. Ezek sajnos egy idő után rögzülnek is ebben a rendellenes testhelyzetben. 

Visszerek is előfordulhatnak

 

Az állómunka gyakori következménye a visszérbetegség is. A vénákban a vért ugyanis az izmok összehúzódásakor az izmon belüli érre ható, úgynevezett pumpafunkció mozgatja, és csapóajtószerű billentyűk akadályozzák a vér visszafelé áramlását. A  mozgáshiány és az álló testhelyzet megnehezíti a visszerek munkáját, ezáltal könnyen visszeret, fáradékonyságot és lábdagadást okoz. 

 

Nem mindegy, milyen a talaj

 

A betonon, kemény padlón vagy talajon végzett állómunka fokozottan terheli a lábakat, és a káros hatások más testrészekre is kiterjedhetnek. Rontják a mozgáskoordinációt, a lábakban visszér problémákat okozhatnak. A vállaknál és a nyaknál merevséget okoz. Az izomfájdalmak során csökken a munkavégző koncentrációs készség és a teljesítmény is.

A lábfejet és a talpat is terheljük

 

A sok állást vagy járkálást igénylő munkát végzők nem egyszer a talp fájdalmaira is panaszkodnak. Ennek oka a talp túlterhelése, valamint a nem megfelelő cipő használata.

Profi Birki

 

Szintén összefügg az álló munkával az úgynevezett lúdtalp, ez a lábfej hosszanti boltozatának megsüllyedése. A kereskedők és a pincérek betegségének is tartják. 

A sok állással járó munkakörökben fontos a megfelelő cipő 

 

Álló munkavégzésnél nagyon fontos a megfelelő cipő kiválasztása. Hajlékony, rugalmas, de masszív talpú legyen, szükség esetén lúdtalpbetéttel, és a legjobb, ha nemcsak a lábfejet, hanem a bokát is tartja. 

 

Ebben a választásban segíthet a webáruházunk, ahol a szükséges szakács, pincér és felszolgáló munkához tartozó cipőket és felszereléseket tudjátok beszerezni. A weboldalon a cipők, klumpák, papucsok találhatóak, különböző szín és méret szerint. Megfelelnek munkavédelmi cipőnek, egyes típusok a hosszas állás során is megállják a helyüket.

 

Rólunk mondták vásárlóink