Barangolás a csontozókések világában
A csontozókések tulajdonságai
Hogyan válassz csontozókést?
A csontozókések használata - nem csak csontozásra
A csontozókések karbantartása
A csontozókések abban segítik a szakácsot, amikor a húsról szeretné eltávolítani a csontot, ezért is hívják ezen pengéket csontozókéseknek. Első ránézésre rendszerint a csontozókésen az tűnik fel, hogy a pengéje elég hegyes, általában 12-17 cm hosszúságú. Legtöbbször sertés- vagy marhahúst csontoznak a merevebb pengével rendelkező késsel. A baromfi és a halak csontozásához a puhább, flexibilis pengéjű kést használják. Cikkünkben körbejárjuk a csontozókések fajtáit, használatának mikéntjét, és karbantartásával kapcsolatban is találsz néhány tanácsot.
A csontozókések tulajdonságai
- Hosszú, keskeny, 12-17 cm-es hosszúságú és nem fogazott penge
- Lapos élű penge egy kis felfelé hajló ívvel a csúcsa felé
- Kis késfok, ami távolabb tartja a kezed a kés pengéjétől
- Közepesen rugalmas penge, azonban vannak merevebb kialakításúak is
- A csontozókés nem filéző kés: a különbség, hogy a csontozó penge a csontot választja le a húsról, míg a filéző kés elsősorban a bőr eltávolítására szolgál. A csontozókéseket mind csontozásra, mind filézésre lehet használni, míg filéző késsel nem ajánlott csontozó műveleteket végezni.
Hogyan válassz csontozókést?
- Fontos szempont a minőség: jó, ha kissé nehéznek érzed a csontozókés súlyát, mert az minőségibb alapanyagra enged következtetni
- Minimum 12 cm-es pengehosszúságot keress!
- A végigfutó penge a legjobb választás, hiszen ebben az esetben a penge végig követi a kés teljes hosszát a nyél végéig.
- Kényelmes kialakítású késnyelet válassz! Javasolt a fa és a kemény műanyag, hiszen a fémből készült nyél vizes környezetben könnyen csúszóssá válhat, így baleset forrás lehet.
A csontozókések használata - nem csak csontozásra
Habár a csontozókések elsődleges funkciója a csont és bőr eltávolítása a húsról, több funkciót is elláthat a konyhában.
- Friss gyümölcsök előkészítése: gyümölcstálakhoz, ételek kreatív tálalásához vágott gyümölcsök elkészítésére használható, hiszen a kis pengével könnyű a vágás, még a kisebb méretű gyümölcsök esetében is.
- A penge lehetővé teszi, hogy a papaya, mangó vagy dinnye héjába mintákat vágj, vagy könnyen meghámozz egy ananászt, almát vagy körtét.
- Sütemények, torták díszítésére is kiváló eszköz, a vékony penge segítségével különböző formákat tudsz belevágni a tésztába. Egyenes vonalakat vagy köröket is gyorsan formázhatsz, illetve magát a tortát is formára darabolhatod. A cupcake töltelék előkészítésére is jól jön a csontozókés: csak egy kis mélyedést vágsz a süti közepébe a hegyes végével, és máris kanalazhatod a krémet. Ezeket a műveleteket azonban csak teljesen kihűlt sütemény tésztákkal lehet kivitelezni.
A csontozókések karbantartása
Természetesen ezeket a típusú késeket is hosszan használhatod és megőrizheted, ha odafigyelsz a megfelelő karbantartási tanácsokra, és betartod ezeket.
- Tisztításához meleg, mosószeres vizet használj, és érdemes mindig szárazra törölnöd egy konyharuhával.
- A csontozókés karbantartása és tárolása a többi késhez hasonlóan történik, tehát ha nem használjuk az adott kést, akkor tegyük el, és még élvédőt is használhatsz erre a célra.
- A kést soha ne fordítsd élével felfelé, és ne hagyd az ételben vagy valamilyen alapanyagba beleszúrva, mert csorbíthatja és roncsolhatja a kés pengéjét. Rendszeresen élezd meg a csontozókést, így lehetsz biztos a megbízható vágási hatékonyságában.
A csontozókések sokoldalú felhasználása miatt alapdarabok a konyhában, a szakács eszközei között - találd meg webáruházunkban a számodra tökéletes pengét!