Minden amit a vendéglátásról tudni kell

Egyedi hímzések - egyedi viseletek a konyhában

2019.11.29 10:09

Az egyedi hímzések technikai háttere

Egyedi hímzések a konyhai ruházatban

Az egyedi hímzés megrendelésének menete

Egyedi hímzések - egyedi viseletek a konyhában

Az egyedi hímzések mindig is azonosításra szolgáltak. A hímzés nagyanyáink kedvelt tevékenysége volt: szívesen hímeztek monogramot a párnákra, textil zsebkendőre. A hímzés napjainkban újra reneszánszát éli, immár nem csupán a hagyományos mintákkal, hanem egyedi elképzelések szerint is. Nézzük, hogyan teheted egyedivé a megjelenésed hímzett ruhadarabokkal a konyhában.

 

Az egyedi hímzések technikai háttere

 

A hímzett minták nagyon elegánssá és különlegessé tesznek minden ruhadarabot, így ha szeretnél egy szép és igényes kötényt, kabátot vagy pólót, a hímzés jó ötlet. 

NÉV ÉS TITULUS HÍMZÉSE

Az egyedi hímzés készülhet:

 

  1. Kézi hímzéssel: amint a neve is mutatja, kézzel készülő munka, amelyet egy előre megrajzolt - kidrukkolt - anyagra készítenek el pamut vagy selyem hímzőfonal és természetesen tű segítségével. Különböző öltésfajtákkal varrják ki a mintát, amely egyediségét a készítő keze munkája, megismételhetetlen öltési hosszai adnak. Ha kézzel szeretnél hímeztetni a kötényedre, akkor először fel kell rá vinni a mintát, és valakinek szépen ki is kell varrnia. Ez időigényes folyamat lehet. Annak ellenére, hogy tartós a végeredmény, mégis előfordulhat, hogy az öltések meglazulnak, esetleg kiszakadnak. Ilyenkor már nem könnyű javítani a mintát.

 

  1. Gépi hímzéssel: a leginkább elegáns és tartós feliratozási megoldás, amelyet számítógéppel vezérelnek. Egy különleges berendezés egy adott mintát digitálisan beolvas, és a kép képpontjainak színével megegyező cérna színeket használ az öltések elkészítésére. A hímzőgép tehát nem az öltést, hanem egy digitális kép képpontjait veszi alapul úgy, amely egy öltési pozíciót és a hozzá tartozó színből álló számsorozatot jelenti. Habár fotó minőség nem érhető el ezzel a technikával, mégi 4-6-12 színnel is lehetséges a hímzés. A gépi hímzéssel készült ruhadarabok rendkívül tartósak, hiszen az öltések a kézi hímzéshez nem hasonlítható módon sűrűn helyezkednek el.

 

Egyedi hímzések a konyhai ruházatban

LOGÓ HÍMZÉS

Mely ruhadarabokat érdemes hímzéssel ellátni, és milyen mintával? 

 

A személyesség elérésére ajánlott hímeztetni kötényre, szakácskabátra, pólóra:

 

  1. Logó hímzés: az étterem, vendéglátó egység logója jelenik meg hímzett formában. 

 

  1. Saját név hímzés: ha a szakács, felszolgáló neve megjelenik az általa viselt ruhadarabokon, az mindig elkötelezettséget és megbízhatóságot takar. Akár titulust is érdemes hozzáadni a névhez, főleg nagy létszámú konyhai személyzet esetén. Nem lesz keveredés a munkaruhák között.

 

  1. Címer, zászló hímzés: országunk címerének, zászlajának hímzett változata azoknak ajánlott, akik külföldön is megjelennek valamilyen verseny vagy kiállítás alkalmával.

 

  1. Matyó hímzés: a magyar konyha világához szervesen hozzátartozik a néphagyomány, a tradicionális magyar minták használata az asztalterítőkön, szalvétákon. Miért is ne jelenhessen meg pl. a Matyó hímzés világa a konyhai személyzet ruházatán? 

 

Az egyedi hímzés megrendelésének menete:

MATYÓ HÍMZÉS

  1. Ha hímzett logót szeretnél csináltatni kabátodra, pólódra vagy kötényedre, akkor  a logóról kell egy vektoros PDF vagy egy jó minőségű JPEG kép, amiről meg lehet csinálni a kihímzendő mintát a hímzőgépre.

 

  1. Küldd el e-mailben az általad hímezni szánt logót vagy nevet, pontos titulust és a minta pontos helyét a kötényen, szakácskabáton vagy pólón.

 

  1. A hímzett ruhák 5-8 munkanap alatt készülnek el a hímzendő ruhadarab és a minta függvényében. Egy hímzett kabát esetében min. 5 munkanapra lehet számítani. 

 

  1. Hímzett ruhadarabok esetében előre kell fizetni webáruházunkban.

 

Legyen elegáns a megjelenésed a konyhában egyedi hímzéssel!

Rólunk mondták vásárlóink