BOLTUNK NYÁRI NYITVATARTÁSA 07.08.-08.18. KÖZÖTT: HÉTFŐ 8:00-18:00 | K-SZ-CS 8:00-17:00 | P-SZ-V: ZÁRVA

Minden amit a vendéglátásról tudni kell

A Japán szakácskések világa

2023.11.16 11:30

A Japán késkészítők

Damaszkuszi acél penge

A nikkel és egyéb adalékok fontossága

Késkészítő mester manufaktúrák

A Japán szakácskések világa

Azoknak, akik a kések világába még csak most vetik bele magukat, érdekes felfedezés lehet, hogy a japán szakácskések milyen magas árkategóriákban fekszenek, és hogy emellett azok, akik beszélnek róla, mennyire magasra is emelik ezeket minőségben. Már nagyon régóta világszerte híressé váltak kivételes minőségükről, rendkívüli kopásállóságukról és a teljesítményükről. A japán késművesség hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, és ennek eredményeként olyan késfajták és kiváló minőségű acélok születtek, amelyek méltón a világ szakácsainak álmaivá váltak. Ebben a cikkben felfedezzük, mi teszi a japán szakácskéseket olyan különlegessé, magas minőségűvé, és miért érdemes megismerkednünk olyan neves márkákkal, mint a Tojiro Japan, a Kasumi és a KAI.

 

 

A Japán késkészítők

A japán késművesség története a 16. századig nyúlik vissza és a kardkészítésből fakadt. Mindvégig az öröklött tudás, vagyis a tradíció, a szigorú és magasra emelt minőségimérce, és persze a kiváló képességű mesterek kiváló alapanyagi tették teljessé. A japán mesterek, szinte mágikus képességgel dolgoznak az acéllemezekkel, hogy létrehozzanak azokat a késeket, amelyek a legnagyobb precízióval vágják át a hozzávalókat.

 

 

Damaszkuszi acél penge

A damaszkuszi acél penge az egyik legikonikusabb jellemzője a japán szakácskéseknek. Ezt az anyagot híresen erősségéért, tartósságáért és szépségéért választják. A damaszkuszi acél a vékony rétegekben „összehajtogatott”, rétegesen összekovácsolt acéllemezekből áll, amelyek különösen erősek és tartósak. A kések pengéi pontosan többrétegűsége miatt is kivételesen élesek és hosszantartóan megtartják minőségüket, így a szakácsok munkáját akár egy egész életen át elkísérheti.

 

A nikkel és egyéb adalékok fontossága

A nikkel acél penge egy szintén népszerű kombináció, amit a japán szakácskések készítése során használnak a mesterek. A nikkeltartalom keményebbé teszi a pengét, a molibdén segíti az acél szilárdságát megtartani még magas hőmérsékleten is. A volfrám növeli a kések kopásállóságát és a vanádium pedig növeli a kopásállóságot és keményebbé teszi a pengét. A Japán késkészítők pedig előszeretettel használják ezeket, a lehető legjobb minőségű késeket megteremtve.

 

 

Késkészítő mester manufaktúrák

Tojiro Japan

A Tojiro Japan egy olyan japán késgyártó vállalat, amely a hagyomány és az innováció tökéletes egyensúlyát képviseli. Történetük több mint hét évtizedre nyúlik vissza, és azóta folyamatosan fejlesztik termékeiket, természetesen ők is a japán kardgyártó mesterséget alapul véve. A vállalat elkötelezettsége -a hagyomány és a modern technológia kombinálása iránt- teszi lehetővé számukra azt, hogy tehetséges késkészítő mestereik kezeikkel olyan késeket kovácsoljanak, amelyek nem csak szépek, de kiemelkedően erősek, tartósak és rendkívül élesek.

 

KASUMI

A KASUMI kések gyártása során (akárcsak a Tojiro esetében) ma is a hagyományos japán kardkészítési technikákat alkalmazzák, vagyis hírnevüket a régóta kitapasztalt eljárásoknak, alapanyagoknak és a kiváló szakembereknek köszönhetik. A KASUMI kések az első sorozatgyártású damaszkuszi acélkések, amelyeket 32-szer hajtogatott damasztacélból készítették.

Rólunk mondták vásárlóink