BOLTUNK NYÁRI NYITVATARTÁSA 07.08.-08.18. KÖZÖTT: HÉTFŐ 8:00-18:00 | K-SZ-CS 8:00-17:00 | P-SZ-V: ZÁRVA

Minden amit a vendéglátásról tudni kell

Tippek és trükkök: konyhai munkaruhák tisztítása

2023.08.17 16:19

A szennyeződések eltávolítása

A szagok eltávolítása 

Fertőtlenítés, előírások szerint

Tippek és trükkök: konyhai munkaruhák tisztítása

A konyhai munkaruhák mosása gyakran kihívást jelent, hiszen azok számos különböző szennyeződésnek vannak kitéve, amelyek eltávolítása sokszor nem egyszerű feladat. Az ételmaradékok, zsír és egyéb foltok eltávolítása mellett gyakran az is probléma lehet, hogy a kellemetlen szagok nem jönnek ki a ruhákból, ami a következő használat során akár rossz közérzetet, fejfájást is okozhat. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legjobb tippeket és trükköket a konyhai munkaruhák hatékony mosásához, ha ezt (az üzemeltetővel kötött megállapodás alapján) Te otthoni feladatként elvállaltad, vagy bár nem konyhán dolgozol, az otthoni főzéseid során találkozol szennyeződésekkel.

A szennyeződések eltávolítása

A konyhai munkaruhák általában nagyon szennyezettek, hiszen főzés közben óhatatlanul extrém megpróbáltatásoknak vannak kitéve: forró olaj és zsír, ételmaradékok tarkítják műszak végére a konyhai dolgozók ruháit. Az ilyen szennyeződések eltávolítása nem csak esztétikai, hanem higiéniai szempontból is fontos. Nem mindegy ugyanis, hogy az étel milyen környezetben készül el, és ehhez a környezethez bizony a munkaruha is hozzá tartozik.

Azt már nagyanyáinktól is tudjuk, hogy a legjobb módja a szennyeződések eltávolításának, ha a ruhákat azonnal beáztatod vagy kimosod, miután összekoszolódnak. Ez egy hosszú konyhai műszak során tulajdonképpen lehetetlen. Ha lehetséges, akkor egy hideg vizes gyors öblítés mindenképpen jót tesz, hogy elkerüld az ételmaradékok beépülését az anyagba, de lássuk be: erre is ritkán van lehetőség.

Azt azonban meg tudod tenni, hogy a nagy szennyeződéseket eltávolítod és az olaj/zsírfoltot minél előbb felitatod egy konyhai papírtörlővel. Ezután, a műszak végén, a ruhát ajánlott átdörzsölni zsíroldó hatású mosogatószerrel és meleg vízzel, majd ebben a vízben áztatni egy ideig. Ez képes a zsír- és olajfoltokat hatékonyan eltávolítani, ezért ezt a praktikát érdemes megjegyeznünk! Ezután mehet a mosógépbe a ruha.

A szagok eltávolítása

A konyhai munkaruhák esetében elkerülhetetlen, hogy kellemetlen szagokat gyűjtsenek magukba a főzés, sütés közben felszabaduló illatanyagok keveredéséből adódóan. Ha nem kezeljük időben ezeket a szagokat, akkor azok beépülhetnek az anyagba, és a ruhák akár állandóan kellemetlen szagúak lehetnek.

Az egyik legjobb módja a kellemetlen szagok eltávolításának az, ha a ruhákat magas hőmérsékleten, legalább 60 fokon és hosszú ideig mossuk. Ez azonban nem minden anyagra alkalmazható, így érdemes a ruhák címkéjét ellenőrizni, és a hosszú használat érdekében betartani a benne foglaltakat. Az olyan anyagok, mint a pamut, poliészter és nylon általában 60 fokot is kibírnak, míg a gyapjú és a selyem csak hideg vagy enyhén langyos vízben mosható.

Ha a ruhák anyaga nem engedi meg a magas hőmérsékletű mosást, akkor használhatunk szagtalanító tisztítószert, amely eltávolítja a kellemetlen szagokat és megakadályozza, hogy azok beépüljenek az anyagba.

Ha szeretnénk természetes és olcsó megoldást használni, akkor az ecet vagy a citromsav kiváló anyag a szagok eltávolítására. Hatékonyan eltávolítják a kellemetlen szagokat, és a legtöbb háztartásban megtalálhatóak. A mosógép mosószer adagoló rekeszébe öntsünk egy pohár ecetet vagy langyos vízben feloldott citromsavat, majd indítsuk el a mosási programot.

 

 

Fertőtlenítés, előírások szerint

A konyhai dolgozók munkaruháit az előírások szerint kötelező fertőtleníteni, meghatározott eljárásokkal kell biztosítani a munkaruhák kórokozó mentességét. Ehhez vagy magas, 85 Celcius fok feletti hőmérsékleten vagy speciális tisztítószerekkel szükséges mosni a ruhaneműket, mosás előtt fertőtlenítőszerben kell áztatni azokat, vagy alapos vasalással elpusztítani a kórokozókat. Érdemes a ruha anyaga alapján kiválasztani a megfelelő módszert, hiszen a hypoban áztatás a színes, mintás anyagok esetében nem ajánlott.

Rólunk mondták vásárlóink