Mit jelentenek a szakácskabátok színei?
Mit jelentenek a különböző színek?
Na és a séfkabát színes gombjai?
Mit mivel kombináljunk?
Ha valakit arra kérünk, hogy képzeljen el egy séfet, valószínűleg fehér kabátban fog megjelenni előtte az emberi alak. Ennek az az oka, hogy ez a szín már a 19. század óta a tradicionális séfszín, amit azért is vezettek be, hogy kifejezzék a szakma fontosságának elismerését, és a szakácsok felé mutatott tiszteletet. De persze a fehérre főként higiéniai okokból esett a választás, mivel ez lehetővé tette a szakácsoknak és a konyhai alkalmazottaknak, hogy könnyebben észrevegyék, amikor beszennyeződik valamivel a ruhájuk. Emellett némi presztízst is hordozott, mivel kapcsolatba hozták a tiszteletreméltó szakmákkal, például a tudománnyal és az orvoslással.
Bár sokan és sok helyen őrzik még ezt a hagyományt, számos helyen, főképp nyitott konyhákban sokszor láthatjuk a konyhai személyzetet más színekben is, de leginkább feketében. Ennek az az oka, hogy a fekete szakácskabátok egészen stílusos megjelenést biztosítanak, és gyakorlati szempontból is hasznos, hiszen az ételfoltokat kevésbé emeli ki, ami egy látványkonyhában fontos lehet. A ruházatok színe nem csak a feketére és a fehérre korlátozódik.
Mit jelentenek a különböző színek?
A válasz egyszerű. Nem karate övekről van szó, szóval nincs konkrét, mindenki álltal közösen véleménnyel, vagy hivatalos rendszerrel megfogalmazott jelentése a séfdzsekik színének, csak amit magunk társítunk hozzá, vagyis a színpszichológia mégis ad nekik jelentést, főképp az étterem stílusával összhangban. Leggyakrabban a szakács személyes preferenciáján múlik mibe bújuk, vagy egységesítve az étterem igazítja a képviselni kívánt stílushoz, de az is megesik, hogy az étterem tulajdonosa kitalál egy színsémát, hogy a különböző feladatköröknek különböző jelzése legyen. Ekkora a főszakácsok és a séf fehérben, a többi szakács és személyzet pedig feketében van, és ennek a sémának különböző színvariáció is érvényes lehetnek.
Na és a séfkabát színes gombjai?
Régen hagyomány volt, hogy az alsó- és középszintű szakácsok és tanoncok fehér gombokat viseljenek, míg a képzett és felső szintű séfek feketéket. Napjainkban azonban a legtöbb konyhában lazább szabályok vannak a színes gombokra vonatkozóan, és nincsenek konkrét színválasztási követelmények, kivéve ha azt megszabja a vendéglátó egység vezetősége.
Mit mivel kombináljunk?
Erre egy jó megközelítés az, ha figyelembe veszed, hogy a séf egyenruháinak színei illeszkedjenek a márkaidentitáshoz és a vendéglátóhely stílusához. Valószínűleg tudatosan lett kiválasztva minden szín a belső és külső terekben, vagy legalább van egy alap összhangulata a helynek, ami alapján már könnyű hozzá színt választani, de alapozhatunk a színpszichológiára is. Vagyis, ha pezsgést, romantikát szeretnénk a nyitott konyhába mutatni színekkel is, érdemes a vörös színt választanunk, ha pedig nyugalmat, naturalitást, vagy vegán életérzést, akkor érdemes a zöld színt hangsúlyoznunk. Rusztikus és otthonos, elegánsabb vagy hagyományosabb az étterem? Ezekből kiindulva is számos színsémát ki lehet találni. Ne feledd, hogy játszhatsz a séfgombok színeivel is, érdekesebbé téve a komplett felszerelést.