Minden amit a vendéglátásról tudni kell

Terítéken a női konyhai munkaruhák

2019.12.11 09:42

Mely kategóriába tartoznak a női konyhai munkaruhák?

A női konyhai munkaruhák - védőruha jellegű darabok

A női konyhai munkaruhák - formaruha jellegű darabok

Terítéken a női konyhai munkaruhák

Szerencsére a női konyhai munkaruhák tekintetében már nem muszáj csak a fehér színű nagyüzemi viseletre hagyatkoznunk. Ma már számos szín, anyag és fazon áll rendelkezésre ahhoz, hogy akár egy divatbemutatót is lehessen tartani a konyhai öltözékekből. A nők számára különösen fontos szempont, hogy praktikus, de ugyanakkor csinos legyen a munkában hordott öltözetük. 

 

A munkaruhákkal kapcsolatban az esztétikusság mellett vannak betartandó szabályok, amelyeket nem árt ismerni.

 

Mely kategóriába tartoznak a női konyhai munkaruhák? 

 

Először is fontos tudni, hogy a munkaruha kifejezetten munkában történő használatra tervezett ruhadarabot jelent, amelyet a viselője saját ruházatának kiegészítéseként és annak védelme érdekében hord. Ez alapján az alábbi kategóriák léteznek:

 

  1. Közönséges munkaruha: a munkavégzés jellegétől függően választott ruhadarabok egy- vagy kétrészes munkaruhák, köpenyek, overálok, nadrágok és kabátok tartoznak ide.

 

  1. Védőruha: nagy igénybevételnek kitett ruhaneműk, amelyek biztonságot és egészségvédelmet jelentenek annak, aki viseli őket. Ilyenek például a lángálló vagy antisztatikus védőruhák. A védőruhák kialakítását előírások és munkavédelmi szabvány alapján határozzák meg, amely a vonatkozó európai előírásoknak is meg kell feleljen. 

 

  1. Formaruha: vannak a szolgáltatás területén használt formaruhák, pl. kereskedelemben, vendéglátóiparban, illetve az üzleti életben viselt ruhák, pl. a bankok és hivatalok dolgozói által viselt szettek. Ezeknél nem feltétlenül a divatosság, hanem a cégarculat megjelenítése az elsődleges szempont. 

 

A fentiek alapján a nők a konyhában elsősorban védőruhát, másodsorban formaruhát hordanak.

 

A női konyhai munkaruhák - védőruha jellegű darabok

 

  1. Kötény: A ruházat felett viselendő, és a munkaruha praktikus kiegészítője. A munka közben előforduló szennyeződések jellegének megfelelően más-más kialakításúak és alapanyagúak lehetnek. Például a felszolgáló kötények pamutból vagy más szövetekből, míg a hentes kötények lemosható alapanyagokból készülnek. A női konyhai munkaruhák között léteznek lapköpenyek, amelyek oldalt záródnak, mellrészes kötények, illetve félkötények.

 

A női kötények a férfi kötényekkel szemben enyhén karcsúsítottak és terdig érnek. Hasonlóak abban, hogy mindkét típusnál azonos a foltzsebek kialakítása, az elől záródás és az ujjhossz.

 

  1. Szakácskabát: A női szakács kabátra jellemző, hogy álló galléros, általában hosszú ujjú kabát, visszahajtható mandzsettával. Gallérján, az elején és a mandzsettán eltérő színű anyagot találunk. Valamilyen embléma, a szakács neve vagy céglogó is megjelenhet a kabáton.

NŐI SZAKÁCSKABÁT - FARMER, RÖVID UJJÚ

  1. Szakácsnadrág: általában 100% pamutból készül, kényelmes nadrág, amely gumis derékrésszel és több zsebbel is rendelkezik. Lehet színes, mintás és egyszínű fehér is.

NŐI NADRÁG - ELASZTIKUS, GOMBOS DERÉKRÉSSZEL

  1. Kontytartós sapka: kifejezetten a hölgyek számára kialakított sapka, amely alkalmas arra, hogy a hajat kontyba fogva eltakarja, így előzi meg, hogy a szakács hajszála az ételben landoljon.  

KONTYTARTÓS SAPKA

  1. Szakácssapka: rengeteg formában, anyagában mintás és hálós megoldású szakácssapka elérhető, akár papírból is.

 

A női konyhai munkaruhák - formaruha jellegű darabok

 

  1. Szakácskabát - a szakácsok kabátja könnyedén lehet formaruha is, hiszen az étterem logója, felirata a kabáton megjelenítve máris a cégarculatot erősíti.

 

  1. Kötények - a pincérek, felszolgálók által használt, leginkább félkötény típusú ruhadarabok, amelyeket mintákkal, hímzett rátétekkel lehet egyedivé, arculathoz illeszkedővé tenni.


Női konyhai munkaruhákat és formaruhákat is találhatsz webáruházunk kínálatában!

Rólunk mondták vásárlóink