Minden amit a vendéglátásról tudni kell

Tányér fogások pincéreknek

2019.07.09 06:19

Szabályok az asztal leszedéséhez és tányér fogások pincéreknek

Tányér fogások pincéreknek

 

 

 

Vannak olyan emberek, akik az alapján ítélik meg a pincérek munkáját, hogy melyikük tud több tányért vinni. De ez igazából téves feltevés. Egy jó pincér éppen annyi tányért tud magához venni, amennyivel biztonságosan tud közlekedni az asztalok között, nem borítja ki a tányér tartalmát. Ehhez pedig léteznek különböző bevett tányér fogási technikák, melyeket alkalmaznak. Ettől függetlenül vannak, akik megpróbálkoznak merészebb mutatványokkal a vendégek szórakoztatása és elkápráztatása érdekében.

 

Szabályok az asztal leszedéséhez és tányér fogások pincéreknek

Mindenek előtt a legfontosabb tudnivaló, hogy minden eszközt, az asztal jobb oldaláról kell elvenni. Ha a vendég elől, fogyasztás közben pakolunk, akkor a vendég jobb oldalára állva vesszük el az először elfogyasztott étel utáni tányért, amely lehet mélytányér vagy egy csésze. 

 

A pincér a jobb kezével végzi ezt úgy, hogy a tányér peremét fogja meg (ez a lapos tányérnál is így van), ezután a vendég mögött átrakjuk a bal kezünkbe. Ha az asztalnál több ember is ül, akkor tőlük is ugyanezekkel a módszerekkel folytatjuk a rámolást, az óramutató járásával megegyező irányba. Tehát a lapos tányérral együtt a leveses tányért és a csészét is elvesszük. 

 

Ha húsos ételt fogyasztottak a vendégek, akkor szintén a vendég jobb oldaláról vesszük el a tányért jobb kézzel. Majd a bal kezünkbe átrakva, az óramutató járásával egyező irányba haladva, az első tányért a hüvelykujj és a mutatóujj közé fogva, a második tányért az első tányér pereme és a maradék három ujjunkkal stabilizáljuk. Azután a harmadik tányért a bal alsó karra és a második tányér peremére helyezzük. Ezeket a fogásokat nevezik alsó fogásnak. 

pincér mellények

A másik használt fogás a felső fogás. Ekkor a pincér az első tányért a hüvelyk és a mutató ujja közé fogja, a többit pedig egymásra rakja a bal alsó karjára, tehát felstócolja. 

 

Ebben a szakmában elég sok mindenre kell figyelnie egy pincérnek. Nemcsak pakolni és felszolgálni kell, hanem mindezek a kacifántos feladatok elvégzése mellett udvariasnak, naprakésznek, ápoltnak is kell lennie, valamint nem utolsó sorban figyelni kell a tiszta és megfelelő ruházat használatára is. Alkalmaznia kell az esetleges pincér és felszolgálók munkaruháját, kellékeiket.

 

Melyek ezek az eszközök?

 

Nos, a választás nem könnyű, hiszen rengeteg márka, szín, minta és méret közül válogathatunk. Természetesen egyes éttermek megkövetelik az egyenruhát, itt egyszerű a döntés. 

 

De egy pincérnek szüksége van konyharuhára, kötényre, kitűzőre, hölgyek esetében szoknyára, férfiaknál nadrágra, különböző kellékekre és kiegészítőkre, valamint felszolgáló cipőre is. Nem árt, ha tart magánál pincérnyitót, drékót, brifkót, irat- vagy tolltartó kötényt, pénztárcát. 

 

A webáruházunkban mindezeket egy helyen megtalálhatod, ha ellátogatsz hozzánk. Beszerezheted magadnak vagy pedig az alkalmazottak részére is. Minden ehhez a szakmához tartozó termék árusítását végezzük, a lehető legjobb és leggyorsabb módon. 


A  termékek minőségével pedig garantáltan mindenki elégedett lesz, hiszen az árukészletünk tele van olyan portékákkal, amelyeket a felszolgálók és a pincérek is szívesen választanának maguknak. Minden kérdésre igyekszünk gyors és pontos választ adni.

Rólunk mondták vásárlóink