Minden amit a vendéglátásról tudni kell

Milyen fenőacél típusok léteznek?

2020.02.21 20:55

Fenőacélok, késélezők használata

Fenőacél típusok

Milyen a jó fenőacél?

Milyen fenőacél típusok léteznek?

 

A konyhaművészeknek nem csak szakértelemre és kiváló alapanyagokra van szükségük, hanem a megfelelő eszközökre is, amik nélkül nem lehetséges minőségi ételeket készíteni. Többek között a kés is ilyen fontos munkaeszköz, amit időnként mindenképpen szükséges megélezni a jól használhatóság érdekében. Ebben segíthetnek a különböző fenőacél típusok, de mivel a választék nagy, cikkünkkel segítünk eligazodni. 

 

Ha éppen fenőacélt vásárolnál az étterem konyhájába, ajánljuk weboldalunk kínálatát. 

 

Fenőacélok, késélezők használata 

 

A fenőacél szükségessége egyértelmű, de nem mindenki van tisztában annak használatával. Érdemes a késélezést olyan személyre bízni, akinek van tapasztalata benne, hiszen a fenőacél nem feltétlenül alap háztartási eszköz, lényeges a megfelelő szög és a megfelelő kézmozdulat, különben könnyen nagyobb kárt is okozhatunk az élezendő késben. Könnyű mozdulatokkal kell dolgozni, amivel a kés éle irányba állítható. Nem kell nagy erőbefektetés, a kés súlyának megfelelő erő elegendő lehet. Háttal előre mozgatva az acélt, az nem kap bele az élbe, de ügyeskezűek az ellenkező irányban fogva is megpróbálhatják. 

FENŐACÉL - 25 CM-ES, ARCOS

A fenőacél tehát nem való mindenki kezébe, de vannak olyan szakmák, mint a szakács, hentes vagy böllér, akiknek a mindennapok során feltétlenül szükségük van éles késre, mint munkaeszközre. 

 

A fenőacéloknál is ügyelni kell a karbantartásra, tehát ha nincsenek használatban, megfelelő módon kell tárolni, védőborítással, de a tisztításukról se feledkezzünk meg. 

 

Ha további érdekességeket olvasnál még a fenőacélról, ajánljuk korábbi blogbejegyzésünket. 

GYÉMÁNT FENŐACÉL, OVÁLIS, 23 CM-ES - BURGVOGEL /SOLINGEN/

 

Fenőacél típusok 

 

Alapvetően megkülönböztetjük a kerek, a kör és az ovális alakú fenőacélt, a nyelét tekintve pedig van műanyag és fa fenőacél. Kínálatunkban a termékek hossza 23 és 31 cm között mozog. Prémium kategóriát képez a gyémánt fenőacél, amivel a teljesen elkopott kések éle is visszaállítható, de ennek az élezőnek a használata is szakértelmet igényel. Mivel durva acél, inkább az elkopott késeknél érdemes alkalmazni. 

 

Gyakori, hogy a termékek mellé jár akasztógyűrű, de ami még fontosabb, ujjvédő is az esetleges balesetek megelőzésére. Az acélok speciálisan edzettek, kopásállók, így hosszú távú befektetést jelentenek, sokáig használhatók a jobb minőség elérése érdekében. Emellett garancia is jár a fenőacélok mellé, akár tíz év! 

 

Weboldalunk kínálatában több nagy márka termékei is megtalálhatók, úgy mint az Arcos, a Solingen Eikaso, a Burgvogel, a Fisher és a Grand Prix is. 

GRAND PRIX FENŐACÉL, KÖR - 26 CM

 

Milyen a jó fenőacél? 

 

Vannak bizonyos fontos ismertetőjegyek, amiknek meg kell felelnie egy jó fenőacélnak a precíz és biztonságos használathoz. Ilyen többek között a nyele, ami jó esetben csúszásmentes, tehát leginkább műanyag, hiszen a fém könnyen csúszik és így balesetveszélyes. A fenőacélnak kellő hosszúsággal kell rendelkeznie, és a kialakítását is figyelembe kell venni, hogy az egyes késekhez a megfelelő típusú fenőacélt vegyünk kézbe. 


Ha rendelnél tőlünk, de esetleg kérdésed van, keress minket a megadott elérhetőségeinken, kollégáink szívesen várják megkeresésed!

Rólunk mondták vásárlóink