A szakácskés használata - vágod?!
A szakácskés kiválasztása
A szakácskés használata - vágási technikák
Szeletelési technikák szakácskéssel
A szakácskések karbantartása
Egy szakács legfőbb társa a szakácskés. Egy olyan többfunkciós eszköz, amit többféle konyhai műveletre is lehet használni, hiszen a szakács ugyanúgy vág és aprít, kockáz és szeletel is, ám munkája nem olyan hatékony és gyors, ha minden esetben külön késhez kell nyúlna. Ezért is kell egy séf kés, amelynek a pengéje alá mindenféle élelmiszer kerülhet. A szakácskés használatához adunk most néhány tippet.
A szakácskés kiválasztása
Szakácsként a megfelelő kés kiválasztása alapvető fontosságú. Az alábbi szempontok segítenek a döntésben.
- Kényelem: a markolatot és a penge élét vizsgáld meg, próbáld ki, mennyire esik kézre az adott szakácskés, hiszen a legjobb séf kés valóban a szakács kezének meghosszabbítása.
- Minőség: általánosan elterjedt a német és a japán pengék használata. A markolat legyen masszív fa vagy műanyag, a fém nyelű kések sajnos nedves környezetben csúszóssá válhatnak, balesetet okozva.
- Tisztíthatóság: a legtöbb kés tisztítása egyszerű, nagyobb körültekintést igényelnek azok a pengék, amelyek a markolatba mélyedéssel futnak. Ezt a mélyedést külön kell kipucolni.
A szakácskés használata - vágási technikák
Minden vágáshoz ajánlott a vágódeszka használata, amellyel stabil felületet kapunk a vágáshoz.
- A kés hegyét rögzítsd a vágódeszkán.
- Csak akkor vágj a késsel, ha az el is mozdul - maga a mozdulat legyen folyamatos és körkörös jellegű.
- Minden ujjad legyen a kés nyelén - fontos tudni, hogy a legnagyobb erő a kezed alatt lévő területre esik, amely a penge elejét jelenti.
- Zöldség vagy hagyma aprításához egy kicsit másabb technikával kell használni a szakácskést.
- Vágd félbe pl. a hagymát.
- Szeleteld fel, de közben fogd le a deszkára.
- Vágd be enyhén ferdén.
- Forgasd el 90 fokkal.
- Szeleteld fel, ezzel pedig már fel is kockáztad.
- Zöldfűszerek, petrezselyem aprítása
- Könnyebben lehet apróra vágni a leveleket, ha először csomóba szeded és többször összehajtod.
- Szorítsd le a deszkára, majd sűrű vágásokkal vágd fel a zöldet, így sok időt megtakarítasz.
- Addig folytasd a vágást, amíg el nem éred a kívánt méretű leveleket.
Szeletelési technikák szakácskéssel
Séf késed segítségével nem csak a vágás, aprítás, hanem a szeletelés is egyszerű feladat, megfelelő technikákat alkalmazva más-más formájú zöldség szeleteket, formákat kaphatsz.
- Julienne - az egyik legismertebb és leglátványosabb szeletelési technika, amely során a zöldségeket gyufaszál vastagságúra aprítod. Vastagsága általában nem nagyobb 1-2 mm-nél, hosszúságát tekintve 3-5 cm-es hosszra érdemes törekedned.
- Brunoise - ennek a szeletelési technikának a Julienne a kiindulópontja, amely során a gyufaszálakat tovább szeletelve 2-3 mm-es kockákat kapsz.
- Batonnet - 1×1 cm-es, 5 cm hosszú hasábokat lehet kialakítani sárgarépából, karalábéból, zellerből.
- Paysanne - a Batonnet kialakítású hasábokból fél centis lapokat vágj le.
- Rondelle - fél vagy 1 cm-es karikákat vagy félkarikákat vágj a zöldségekből.
A szakácskések karbantartása
A szakács késeket, ugyanúgy mint minden kést, érdemes karbantartani, hogy minél tovább használhasd. Ezekre figyelj a szakácskés használata után:
- Soha ne hagyd a séf kés pengéjét vízben – annak ellenére, hogy a pengék túlnyomórészt rozsdamentesek, a vizet hosszú időn keresztül nem bírják és elkezdenek rozsdásodni.
- A szakácskés tisztítására ne használj mosogatószert.
- A kés pengéjét enyhén vizes szivaccsal tisztítsd meg, és szárítsd meg konyhai törlő segítségével.
- Pormentes fiókban vagy kés tartóban tárold a szakácskést is.
Válassz minőségi séf kések közül a webáruházunk kínálatából!