Minden amit a vendéglátásról tudni kell

A szakácskés használata - vágod?!

2019.12.04 09:23

A szakácskés kiválasztása

A szakácskés használata - vágási technikák

Szeletelési technikák szakácskéssel

A szakácskések karbantartása

A szakácskés használata - vágod?!

Egy szakács legfőbb társa a szakácskés. Egy olyan többfunkciós eszköz, amit többféle konyhai műveletre is lehet használni, hiszen a szakács ugyanúgy vág és aprít, kockáz és szeletel is, ám munkája nem olyan hatékony és gyors, ha minden esetben külön késhez kell nyúlna. Ezért is kell egy séf kés, amelynek a pengéje alá mindenféle élelmiszer kerülhet. A szakácskés használatához adunk most néhány tippet.

 

A szakácskés kiválasztása

 

Szakácsként a megfelelő kés kiválasztása alapvető fontosságú. Az alábbi szempontok segítenek a döntésben. 

 

  1. Kényelem: a markolatot és a penge élét vizsgáld meg, próbáld ki, mennyire esik kézre az adott szakácskés, hiszen a legjobb séf kés valóban a szakács kezének meghosszabbítása. 

 

  1. Minőség: általánosan elterjedt a német és a japán pengék használata. A markolat legyen masszív fa vagy műanyag, a fém nyelű kések sajnos nedves környezetben csúszóssá válhatnak, balesetet okozva.

 

  1. Tisztíthatóság: a legtöbb kés tisztítása egyszerű, nagyobb körültekintést igényelnek azok a pengék, amelyek a markolatba mélyedéssel futnak. Ezt a mélyedést külön kell kipucolni. 

 

A szakácskés használata - vágási technikák

DICK 1905 SZAKÁCSKÉS - 21,5 CM

Minden vágáshoz ajánlott a vágódeszka használata, amellyel stabil felületet kapunk a vágáshoz. 

 

  1. A kés hegyét rögzítsd a vágódeszkán.

 

  1. Csak akkor vágj a késsel, ha az el is mozdul - maga a mozdulat legyen folyamatos és körkörös jellegű.

 

  1. Minden ujjad legyen a kés nyelén - fontos tudni, hogy a legnagyobb erő a kezed alatt lévő területre esik, amely a penge elejét jelenti.

 

  • Zöldség vagy hagyma aprításához egy kicsit másabb technikával kell használni a szakácskést.

 

  1. Vágd félbe pl. a hagymát.
  2. Szeleteld fel, de közben fogd le a deszkára.
  3. Vágd be enyhén ferdén.
  4. Forgasd el 90 fokkal.
  5. Szeleteld fel, ezzel pedig már fel is kockáztad.

 

  • Zöldfűszerek, petrezselyem aprítása

 

  1. Könnyebben lehet apróra vágni a leveleket, ha először csomóba szeded és többször összehajtod.
  2. Szorítsd le a deszkára, majd sűrű vágásokkal vágd fel a zöldet, így sok időt megtakarítasz.
  3. Addig folytasd a vágást, amíg el nem éred a kívánt méretű leveleket. 

 

Szeletelési technikák szakácskéssel

SZAKÁCSKÉS - CLASSICA - 26 CM

Séf késed segítségével nem csak a vágás, aprítás, hanem a szeletelés is egyszerű feladat, megfelelő technikákat alkalmazva más-más formájú zöldség szeleteket, formákat kaphatsz.

 

  1. Julienne - az egyik legismertebb és leglátványosabb szeletelési technika, amely során a zöldségeket gyufaszál vastagságúra aprítod. Vastagsága általában nem nagyobb 1-2 mm-nél, hosszúságát tekintve 3-5 cm-es hosszra érdemes törekedned.

 

  1. Brunoise - ennek a szeletelési technikának a Julienne a kiindulópontja, amely során a gyufaszálakat tovább szeletelve 2-3 mm-es kockákat kapsz.

 

  1. Batonnet - 1×1 cm-es, 5 cm hosszú hasábokat lehet kialakítani sárgarépából, karalábéból, zellerből. 

 

  1. Paysanne - a Batonnet kialakítású hasábokból fél centis lapokat vágj le.

 

  1. Rondelle - fél vagy 1 cm-es karikákat vagy félkarikákat vágj a zöldségekből. 

 

A szakácskések karbantartása

GOURMET SZAKÁCSKÉS - 23 CM

A szakács késeket, ugyanúgy mint minden kést, érdemes karbantartani, hogy minél tovább használhasd. Ezekre figyelj a szakácskés használata után:

 

  • Soha ne hagyd a séf kés pengéjét vízben – annak ellenére, hogy a pengék túlnyomórészt rozsdamentesek, a vizet hosszú időn keresztül nem bírják és elkezdenek rozsdásodni. 
  • A szakácskés tisztítására ne használj mosogatószert.
  • A kés pengéjét enyhén vizes szivaccsal tisztítsd meg, és szárítsd meg konyhai törlő segítségével. 
  • Pormentes fiókban vagy kés tartóban tárold a szakácskést is.


Válassz minőségi séf kések közül a webáruházunk kínálatából!

Rólunk mondták vásárlóink